Je huid

Je huid

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en vraagt dagelijks om aandacht: wassen, verzorgen en ‘versieren’. In hoeverre ben je je er eigenlijk bewust van wat de huid allemaal voor je doet? Ga je er verstandig mee om? Wat kan er misgaan en hoe kun je dit voorkomen? Hoe hou je je huid gezond?

Op deze pagina vind je nuttige informatie over de huid, zowel ‘ziek’ als gezond.

Huidaandoeningen

Er bestaan meer dan 3000 verschillende huidaandoeningen, een kleine selectie van deze huidaandoeningen hebben we op een rijtje gezet.

Lees verder >

Huidfeiten

Je huid is meer dan een verpakking. Het heeft een oppervlakte van twee vierkante meter en weegt bij een volwassene al gauw zo’n 15(!) kilo. Het is ook een van je belangrijkste organen, want zonder huid zou je niet kunnen leven. Daarnaast speelt de huid een belangrijke rol in de communicatie.

Lees verder >

Invloeden op de huid

Je huid heeft het zwaar te verduren. Water, droogte, kou, zonneschijn en chemische stoffen zorgen voor beschadiging. Gelukkig kan de huid zich na zo’n kortdurende beschadiging razendsnel herstellen en wordt ze weer net zo ondoordringbaar als daarvoor.

Lees verder >

Huidverzorging en terminologie

Door de huid goed te verzorgen, zijn huidklachten te voorkomen. Daarvoor bestaat een groot aanbod aan producten. Deze producten worden vaak aangeprezen met allerlei beloften, zoals hydraterend, PH-neutraal, dermatologisch getest en hypoallergeen, maar wat betekenen deze kreten nu eigenlijk?

Lees verder >

Je huid reinigen

Zeep, douchegel en shampoo zijn voor veel mensen onmisbare producten bij de dagelijkse verzorging. Niemand wil immers met vieze handen of vet haar rondlopen. Bovendien moet het lichaam gereinigd worden om te voorkomen dat ziekteverwekkende bacteriën in de huid doordringen.

Lees verder >

Huidklachten

Iedereen heeft wel eens last van een droge huid of een paar bultjes. Vaak gaat dit vanzelf weer over. De huid heeft een uitstekend vermogen zichzelf te herstellen. Toch lijkt het aantal mensen dat last heeft van deze irritaties de laatste jaren te stijgen. Dat komt vooral vanwege het feit dat wij ons vaker wassen.

Lees verder >