Video | Discover your spot ‘Millennials onwetend over melanoom’

Video | Discover your spot ‘Millennials onwetend over melanoom’

Stichting Melanoom start campagne “Discover your spot” gericht op jongeren

Lotte (23 jaar) hield er nooit rekening mee dat ze melanoom zou kunnen krijgen. “Ik was altijd gek op zonnen en dacht verder niet na over de consequenties. Mijn vriend merkte op een gegeven moment een vreemde moedervlek op. Pas na lang aandringen van hem ben ik naar de huisarts te gaan. Het bleek een melanoom. Ik belandde in een rollercoaster van onzekerheid en operaties. Gelukkig gaat het nu goed met mij en ben ik vooral blij dat mijn vriend zo alert was.”

De kennis van millennials over melanoom blijft aanzienlijk achter bij die van de rest van de Nederlandse bevolking. Dit terwijl melanoom in de top-3 staat van de meest voorkomende vormen van kanker bij jongeren. Eén op de drie millennials (18-38 jaar) weet niet wat een melanoom is, tegen één op de vijf Nederlanders boven de 38 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Melanoom. Bovendien controleert ruim 60% van hen de huid zelf onvoldoende op verdachte plekjes, terwijl de overlevingskansen veel groter zijn als je er vroeg bij bent.

Jaarlijks krijgen steeds meer Nederlanders te horen dat ze melanoom hebben. Het is de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker.  In 2017 kregen 6.743 mensen in Nederland deze diagnose. Bij vroege detectie is de kans op overleving bijna 100%, maar een melanoom zaait relatief snel uit en de overleving bij uitgezaaid melanoom is zeer matig.

Dermatologen adviseren om regelmatig je huid te checken op verdachte plekjes. Naast het feit dat millennials hun huid te weinig (laten) checken, heeft 22% van hen geen idee waar hij op moet letten bij het controleren van de huid. Ook opvallend aan het onderzoek is dat de jongere garde millennials (tot 30 jaar) hun huid het minst vaak laten controleren door een arts – ruim 20% van hen laat dat wel eens doen, tegen een derde van de Nederlandse bevolking in zijn geheel. Zo komt naar voren uit het onderzoek van Stichting Melanoom onder 1.088 Nederlanders vanaf 18 jaar en ouder.

“Regelmatige (zelf)check van de huid is belangrijk. Alleen merken wij dagelijks dat er helaas nog veel onwetendheid is over melanoom en vooral onder jongeren. Zij onderschatten de gevaren van onbeschermd zonnen en zonnebankgebruik en realiseren zich niet dat de huidschade die zij nu oplopen hun kans op een melanoom en andere vormen van huidkanker op latere leeftijd vergroot,” aldus dr. Nicole Kukutsch, dermatoloog bij het Huidkanker Centrum van het LUMC en lid van de Raad van Advies van Stichting Melanoom.

Veel voorkomende feiten en fabels rondom melanomen

Uit onderzoek van Stichting Melanoom blijkt hoe jongeren denken over melanoom:
• Ruim een vijfde (22%) van ondervraagden denkt – onterecht – dat het gebruik van aftersun na blootstelling aan zon de kansen op melanoom verkleint.
• Bijna 58% van de ondervraagden heeft geen idee dat melanoom in de top-3 staat van kankertypes die het meest voorkomen onder jongeren.
• Een derde van de ondervraagden weet niet dat een melanoom kan uitzaaien naar andere plekken op de huid.
• Bijna de helft van de ondervraagden weet niet dat een melanoom kan uitzaaien naar andere plekken van het lichaam anders dan de huid.
• Bijna de helft van de ondervraagden weet niet dat een melanoom snel kan uitzaaien.
• 28% van de Nederlanders weet niet dat huidkanker de sterkst groeiende vorm van kanker wereldwijd is.

Discover your spot

Hieronder lees je terug wat je moet doen als je een verdacht plekje ontdekt:

Voor wie meer wil weten over de campagne, ga naar: www.stichtingmelanoom.nl/discoveryourspot