215 verdachte plekjes op huidkankerdag

215 verdachte plekjes op huidkankerdag

Tijdens de vijfde editie van de nationale huidkankerdag op 20 mei zijn bij 215 mensen verdachte vlekjes opgespoord. Dat zijn er iets minder dan bij de vorige editie. In dertig gevallen is mogelijk sprake van melanoom, de kwaadaardigste vorm van huidkanker.

Tijdens huidkankerdag vragen we extra aandacht voor het gevaar van te veel zonnen. Het is van belang jezelf regelmatig te (laten) checken op onregelmatigheden in je huid. Zo kan huidkanker in een vroeg stadium ontdekt worden.

Check je vlekje

Aan de huidkankerdag deden in totaal 4500 mensen mee. Ze konden hun vlekjes laten checken door ruim 160 dermatologen van 85 klinieken. Alle mensen bij wie verdachte plekjes zijn aangetroffen, hebben het advies gekregen zich nader te laten onderzoeken. Bij honderden deelnemers is vastgesteld dat hun huid is beschadigd door de zon.

Huidkanker

Uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) blijkt dat het aantal patiënten met huidkanker de afgelopen vijftien jaar sterk is gestegen. In de meeste gevallen gaat het om goed te genezen basaalcel- en plaveiselcelcarcinomen. Het aantal patiënten met een melanoom, de meest agressievere vorm van huidkanker, laat echter ook een sterk opgaande lijn zienEén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een vorm van huidkanker. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.

Meer informatie over huidkanker >