Huiddagingen: De vijver die Huidzorg heet

Huiddagingen: De vijver die Huidzorg heet

Een schoonheidsspecialist, huidtherapeut en dermatoloog zitten samen in een bootje… Klinkt dit als het begin van een grap of van een spannend verhaal? Voor mij voelt het soms als beide.

Een schoonheidsspecialist, huidtherapeut en dermatoloog zitten samen in een bootje en vissen in de vijver die Huidzorg heet. We proberen te definiëren wie waar op de boot mag zitten, wie wat mag doen, wie welke hengel mag gebruiken en wie welk aas. Natuurlijk hebben we de wet- en regelgeving en achtergrond in opleiding die voor ons bepalen wie wat mag doen, maar diezelfde wet- en regelgeving laat ruimte voor verschillende oplossingen en samenwerkingsverbanden. Dus wat doen we… we roepen dat we moeten samenwerken en aanvullen, maar ondertussen bewaken wij ons eigen plekje op de boot en duwen elkaar soms zelfs een beetje. Gelukkig zijn we wel goed ingesmeerd, dus verbranden zullen we niet.

En de cliënt, waar is die in dit verhaal? Die zwemt als vis in de vijver, zwemmend van hengel naar hengel, niet wetend naar welk aas hij moet happen. Niet altijd begrijpend welke hulpverlener wat doet en waarom hij soms van hengel naar hengel gestuurd wordt. Misschien dan maar gewoon niet bijten?

Een schoonheidsspecialist, huidtherapeut en dermatoloog zitten samen in een bootje en willen allemaal vooruit, op naar de Huidzorg-vijver van de toekomst, waar het water iets rustiger zal zijn. Waar we samenwerken uit respect voor elkaar, elkaars domein en waar de cliënt centraal blijft staan.

Wie pakt een spaan en roeit er met mij mee? Of willen we nog sneller gaan dan roeien? Zullen we dan gewoon samen de motor aanzetten en sneller richting rustiger vaarwater varen? Dan kunnen we achteraf lachen om de grap, omdat we het einde weten van dit spannende verhaal. Hou van je huid, zorg voor je huid!

Jantine van ’t Klooster is directeur van het Huidfonds en docent Huidtherapie op de Hogeschool Utrecht. Eerder had ze als huidtherapeut een eigen praktijk. Maandelijks blogt zij op de website van het Huidfonds over wat haar inspireert en activeert.