Een spoor van huidschilfers

Een spoor van huidschilfers

Psoriasis is een van de meest voorkomende huidaandoeningen in Nederland. Er wordt geschat dat tussen de 400.000 en 450.000 Nederlanders hier dagelijks mee te maken hebben. Het is een veelal chronisch huidaandoening die zich uit in rode plekken met witte schilfers op ellebogen, knieën, scheenbenen en onder het hoofdhaar. Hoewel ik zelf geen ervaringsdeskundige ben, heb ik wel dagelijks te maken met mensen die psoriasis hebben.

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de patiënten met name de jeuk en het spoor van psoriasisschilfers dat ze achterlaten heel vervelend vinden. De mensen uit mijn omgeving bevestigen dit. Zo staat mijn collega Rob elke dag de vloer onder zijn bureau te stofzuigen.

Rob weet als geen ander dat de huid een belangrijke rol speelt bij hoe je je voelt en denkt te worden gezien door anderen. Daarom zou huidzorg verder moeten gaan dan uitsluitend de (para)medische behandeling van de huid. Ik vind het heel belangrijk dat ook gekeken moet worden naar ‘de mens’ in die huid. Je bent immers meer dan alleen de buitenkant.

In het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam delen ze mijn mening en start binnenkort een project dat aandacht besteedt aan de psychologische effecten van een huidaandoening zoals psoriasis. Binnen het project ‘Beter Gestemd met je Huid’ volgt een patiënt gedurende zes tot acht weken een online behandelprogramma onder begeleiding van een persoonlijke coach van de afdeling Medische Psychologie. Dit nieuwe behandelprogramma is mede gebaseerd op het e-learningprogramma Kwaliteit van Leven wat ontwikkeld is door het Huidfonds. En daar zijn wij natuurlijk best trots op.

Het Huidfonds start in 2017 met het project ‘Kwaliteit van leven in de spreekkamer’ in samenwerking met mensen met een huidaandoening en partijen die net zo graag als wij de kwaliteit van leven van mensen met een huidaandoening willen vergroten. We richten ons hierbij op zowel de huidprofessionals als op mensen met een huidaandoening. Bij de professionals willen we de kennis vergroten over de psychologische impact van een huidaandoening en patiënten willen we tips en tools geven om kwaliteit van leven in de spreekkamer te bespreken en zelfregie te bevorderen.

Het is mooi om te zien hoe er op allerlei gebieden samen wordt gewerkt aan betere zorg voor mensen met psoriasis. Zo vormen we samen een spoor dat leidt naar betere zorg voor mensen met een huidaandoening.

Hou van je huid, zorg voor je huid.