Huiddagingen: Mijn ‘aandoening’

Huiddagingen: Mijn ‘aandoening’

Oké, ik ga met mijn billen bloot: ik lijd aan een aandoening die beroepsdeformatie heet. Hét symptoom van beroepsdeformatie, blikvernauwing, is bij mij ruim vertegenwoordigd. Het komt gewoon omdat ik al zo lang met de huid werk. Sterker nog: de twee voorgaande generaties in mijn familie hadden dezelfde ‘afwijking’; ze werkten ook vol passie met de huid. Zowel mijn oma als mijn moeder had en heeft een schoonheidsinstituut waar ze mij liefde voor de huid van jongs af aan hebben bijgebracht. Of, nu ik erover nadenk, mij deze ‘afwijking’ hebben meegegeven.

Huidprofessional

Maar ik dwaal af, even terug naar beroepsdeformatie. Als je het woord googelt, vind je: ‘Beroepsdeformatie is het vertonen van blikvernauwing ten gevolge van het beroep dat men uitoefent, ook buiten de professionele context”. Oké, het eerste is handig. Dat je als huidprofessional veel weet van de huid is goed, maar de problemen van mijn ‘aandoening’ zijn vooral buiten de deur te merken. Ik kan nooit in de trein zitten zonder niet naar de huid van mensen te kijken. In één oogopslag zie ik, constateer ik, en maak ik een behandelplan. Mijn vriendinnen zeggen altijd: “Jij zit altijd naar mijn huid te kijken.” of “Jij ziet alles!” En het klopt! Ik zie ook alles.

Smeren!

Het is nog erger geworden sinds ik moeder ben geworden. Dat mooie, zachte huidje van mijn zoon bescherm ik goed tegen de zon. In mijn werk heb ik namelijk veel effecten van te veel zonlicht gezien. Ik heb huidtherapeutisch spreekuur gehad bij de polikliniek plastische chirurgie in het UMC Utrecht en mensen gezien die hun hele gezicht moesten laten reconstrueren. Gewoon omdat ze te veel in de zon hebben gezeten en huidkanker kregen. Vreselijk en zo gemakkelijk te voorkomen, maar vroeger wist men natuurlijk niet wat wij nu weten. Wij weten nu dat de zon soms onherstelbare schade aan de huid kan aanrichten. Ik blijf daarom roepen: SMEREN!

Een moeilijk punt was het moment dat ik het mooie kinderhuidje van mijn zoon moest toevertrouwen aan de lieve verzorgsters van de crèche. Zouden zij hem net zo goed insmeren als ik dat doe? Ik zie zo vaak dat het mis kan gaan, dus ben ik continu in tweestrijd op dat soort momenten. Ik wil namelijk dat de huid van mijn zoon en andere kinderen goed ingesmeerd wordt, maar wil niet die zeurende moeder zijn met haar irritante beroepsdeformatie. De balans zoeken blijft lastig.

Kinderdagverblijven

Als directeur van het Huidfonds kan ik dit soort zaken gelukkig aanpakken zonder een zeurpiet te zijn. We hebben bij het Huidfonds het initiatief genomen voor een regionaal verkennend onderzoek naar ‘een verantwoorde zonnige toekomst op kinderdagverblijven’. Dit om te kijken of er verbeterpunten aan te wijzen zijn. Deze bleken aanwezig, waarop we besloten hebben om een landelijk onderzoek op te gaan zetten. Kan ik eindelijk roepen dat je je goed moet blijven insmeren tegen de zon, zonder gezien te worden als die vervelende zeurpiet. Hou van je huid, zorg voor je huid!

Jantine van ’t Klooster is directeur van het Huidfonds en docent Huidtherapie op de Hogeschool Utrecht. Eerder had ze als huidtherapeut een eigen praktijk. Maandelijks blogt zij op de website van het Huidfonds over wat haar inspireert en activeert.