Huiddagingen: Zomerhuid

Huiddagingen: Zomerhuid

Tijdens de zomerperiode heb ik altijd een andere ‘relatie’ met mijn huid dan in de winter. In de zomer zie ik mijn huid veel meer en moet ik uitkijken in de zon omdat ik altijd snel verbrand. Mijn neus krijgt altijd wat sproetjes en ik schrik na de winter weer hoe wit mijn benen kunnen worden.

Ik woon samen met een kleine en een grote man, die ook zo hun eigen zomerhuid hebben. De kleine heeft een hele lichte huid en de grote heeft vitiligo. Zijn zomerhuid kenmerkt zich door het meer zichtbaar worden van zijn huidaandoening. Hoe het voelt om een huidaandoening te hebben? Ik heb geen idee. Natuurlijk heb ook ik weleens een pukkel op mijn huid of een bultje dat er niet hoort, maar hoe het is om een chronische huidaandoening te hebben, weet ik niet. Hoe anders is dan je leven?

Zelf heb ik in de zomerperiode een rondreis door Vietnam gemaakt en daar is huid en schoonheid een belangrijk onderdeel van het straatbeeld. Overal op straat kom je beautysalons tegen waar je je voor een habbekrats kunt laten masseren, elektrisch epileren of je wenkbrauwen kunt laten tatoeëren. Ook de drang om een blanke huid te hebben, is te zien in het straatbeeld. Ondanks de hitte hebben vrouwen daar hun huid volledig bedekt, handschoenen aan en zelfs sokken in de kleur van een lichte huid. Een blanke huid is er een teken van schoonheid; mijn kleine mannetje werd in Vietnam regelmatig zomaar op straat geaaid omdat ze zijn lichte huid zo mooi vonden. Grappig, want bij mijn vriend zien mensen ineens dat hij vitiligo heeft, omdat dit gewoon door de zon zichtbaarder geworden is.

Jantine van ’t Klooster is directeur van het Huidfonds en docent Huidtherapie op de Hogeschool Utrecht. Eerder had ze als huidtherapeut een eigen praktijk. Maandelijks blogt zij op de website van het Huidfonds over wat haar inspireert en activeert.