Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen

Zonnetjesweek

Jaarlijks organiseren we de Zonnetjesweek op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en bij gastouders. Tijdens de Zonnetjesweek leren kinderen op speelse en positieve wijze over de zon en zonbescherming. Bijvoorbeeld door middel van het insmeerliedje ‘In de zonneschijn’ en vrolijke kleurplaten. Voor ouders en medewerkers zijn posters, een informatiefolder, een infographic en een online quiz ontwikkeld. Lees meer

Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen

Huidkanker is de meest voorkomende en snelst toenemende vorm van kanker. Huidkanker kan ontstaan door een overmatige blootstelling aan ultraviolette (UV) straling. Zonblootstelling op kinderleeftijd (tot 15 jaar) verhoogt de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Wanneer iemand in zijn leven vaker verbrandt, neemt de kans op huidkanker toe. Met juiste voorlichting en maatregelen (insmeren, UV werende kleding dragen, uit de zon blijven) is huidkanker (deels) te voorkomen.

In de praktijk

Uit praktijkgericht vooronderzoek, dat het Huidfonds heeft uitgevoerd bij tien kinderdagverblijven in de Randstad, blijkt dat jonge kinderen nog lang niet altijd goed genoeg worden beschermd tegen de zon. Richtlijnen en protocollen van de kinderdagverblijven richten zich voornamelijk op het insmeren van de kinderen en het ontwijken van de zon tussen 12:00 en 15:00 uur. Er wordt door 64,3% van de kinderdagverblijven nog te weinig gedaan aan voorlichtende activiteiten bij de kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers.

Ouders

Uit praktijkgericht vooronderzoek bij twee kinderdagverblijven in Noord-Holland bleek dat ouders van kinderen van 0-4 jaar redelijk goede kennis hebben wat betreft huidkanker(preventie). Echter, zij zouden meer kunnen leren over de onderwerpen UV-straling, zonbeschermende maatregelen en huidonderzoek. Ouders gaven aan een voorkeur te hebben om via een folder, brochure of website op het kinderdagverblijf, bij een gezondheidsinstelling of thuis te worden geïnformeerd.

Kinderen van 2-4 jaar

Uit literatuuronderzoek is gebleken dat het belangrijk is bij het geven van voorlichting aan kinderen van 2-4 jaar om de informatie zo kort mogelijk te houden, vaak te herhalen, met liefdevolle aandacht over te brengen en spelenderwijs of door middel van actief leren aan te bieden.

Voorlichtingsmateriaal

Uit desk research is gebleken dat er zowel voor ouders en pedagogisch medewerkers als voor kinderen verschillende voorlichtingsmaterialen beschikbaar zijn. Op basis van het bestaande materiaal is een concept brochure gemaakt voor ouders en pedagogisch medewerkers en in de praktijk getest in een pilot in één kinderdagverblijf. De brochure bevatte informatie waardoor de kennis van ouders en pedagogisch medewerkers is toegenomen na het lezen van de brochure. Tevens verbeterde de houding en het voorgenomen gedrag, zoals het regelmatig (om de 2 uur) insmeren met anti-zonnebrandcrème. We hebben diverse suggesties ontvangen om de brochure verder te ontwikkelen te verbeteren.

Wat willen we bereiken?

We willen bij kinderen van 0 tot 4 jaar, hun ouders/verzorgers en pedagogisch medewerkers op kinderdagverblijven de kennis vergroten over huidkanker en het belang van goede zonbescherming. Ook willen we voorlichting geven over de manieren waarop je jezelf of je kind tegen de zon kunt beschermen.

Wat gaan we doen?

We willen een landelijke voorlichtingscampagne starten bij kinderdagverblijven. Door op verschillende manieren aandacht voor zonbescherming bij kinderen te vragen, willen we het aantal huidkanker gevallen op latere leeftijd terugdringen en een zonbewuste generatie zien opgroeien.

Hoe kun jij ons hierbij helpen?

Om dit project te kunnen realiseren hebben we jouw hulp nodig. Dit kan door een donatie te doen of door je kennis en ervaring met ons te delen op het gebied van gezondheidsvoorlichting, zonbescherming, communicatie, gedragsverandering of educatie. Maar ook door ons in contact te brengen met kinderdagverblijven of relevante personen in je netwerk.

De Zonnetjesweek wordt mogelijk gemaakt door: Hannah Skin Improvement Research CompanyHuidpatiënten Nederland, KruidvatLouis Widmer NederlandStichting Melanoom, Vichy

De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten is ambassadeur van de Zonnetjesweek en helpt bij het werven van kinderopvanglocaties.

Lees meer over huidkanker