Extreem hoge zonkracht in juni

Extreem hoge zonkracht in juni

Doordat de zon deze maand het rechtst boven Nederland staat, vergroot dit de kans op een extreem hoge zonkracht en op huidverbrandingsgevaar. Op zondag 11 juni heeft het RIVM een zeer hoge zonkracht van 8,7 gemeten. 

Het record voor het midden van Nederland is zonkracht 9 en werd gemeten op 25 juni 1995. De uitbarsting van de vulkaan Pinatubo op de Filipijnen (in 1991) zorgde in de jaren erna voor een dunnere ozonlaag.

Waarschuwing

Het KNMI en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu waarschuwen voor zonkracht 7 tot 8 de komende dagen en weken als het onbewolkt is. Een onbeschermde, gevoelige huid kan dan binnen 10 tot 15 minuten verbranden.

Zonkracht

Met de zonkracht word de hoeveelheid uv-straling bedoeld die in het zonlicht de aarde bereikt. De zonkracht is er dus altijd, de ene dag sterker dan de andere dag. Het wordt aangeduid met een cijfer, waarbij 1 staat voor een zeer zwakke zonkracht en 10 voor een zeer sterke zonkracht.

Er zijn vier factoren te onderscheiden die deze zonkracht bepalen:

  1. Hoogte van de zon Ten eerste de hoogte van de zon, hoe hoger deze staat, hoe sterker de zonkracht. Dit heeft te maken met de ozonlaag, deze filtert namelijk de uv-straling. Hoe hoger de zon staat, hoe korter de weg door de atmosfeer, hoe minder er wordt gefilterd. Bij een lagere stand van de zon wordt er meer straling gefilterd, doordat de weg door de atmosfeer langer is. In de winter staat de zon erg laag, vandaar dat de zonkracht dan minder sterk, in de lente en zomer staat de zon hoger aan de horizon, dus is de afstand korter!
  2. Bewolking Op een bewolkte dag is de zonkracht lager, de UV-straling moet namelijk moeite doen om door het dikke pakket van de wolken te dringen. Soms kan de bewolking verraderlijk zijn, namelijk wanneer deze gebroken is. Dan schijnt de zon dus direct op de aarde, maar er kan ook weerkaatsing ontstaan aan de zijkant van de wolken. Lees hieronder meer over weerkaatsing!
  3. Weerkaatsing Bij weerkaatsing van de UV-stralen neemt de zonkracht in sterkte toe. Situaties waarbij dit kan gebeuren zijn water, zand en sneeuw. Ook werd net al het voorbeeld gebroken bewolking gegeven, dit zorgt ook voor weerkaatsing. Het is dus belangrijk jezelf goed te beschermen op het strand, maar ook als je op wintersport gaat.
  4. Dikte ozonlaag De ozonlaag beschermt ons tegen de schadelijke UV-straling, doordat het zonlicht wordt gefilterd daalt de kracht hiervan. Hoe dikker de ozonlaag, hoe meer bescherming.

Moeilijk te voorspellen

Het KNMI geeft in zijn voorspellingen van de zonkracht altijd een verwachting voor een bewolkte en onbewolkte hemel, omdat het voorspellen van bewolking erg lastig is, zelfs een dag vooruit. Voor de komende dagen verwacht het KNMI een zonkracht 8 als het onbewolkt is. En dat is voor Nederland zeer hoog. Bij bewolking halveert de waarde.

Beschermen tegen verbranding en huidkanker

Met goede voorlichting en maatregelen zijn bepaalde vormen van huidkanker te voorkomen. Voor deze bewustwording zetten wij ons bij het Huidfonds elke dag in. Bescherm je huid tegen de effecten van uv-straling door:

  • de zon tussen 11 uur en 15 uur te vermijden (let op, uv-straling gaat ook door ramen)
  • smeer ruim en regelmatig zonnebrandcrème met een SPF die past bij jouw huidtype of
  • bedek blootgestelde delen van de huid met bij voorkeur uv-werendekleding
  • bescherm je ogen met een zonnebril, omdat uv-straling bij kan dragen aan staar

Positieve en negatieve effecten van UV

Door te lang onbeschermd in de zon te zijn, kan op korte termijn de huid verbranden en kan op lange termijn, huidveroudering en huidkanker ontstaan. Het aantal gevallen van huidkanker is de afgelopen decennia sterk gestegen, meer dan voor andere vormen van kanker. In Nederland komen jaarlijks rond de 51.000 nieuwe gevallen van huidkanker voor. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Aan huidkanker overlijden jaarlijks circa 920 Nederlanders.

UV-blootstelling heeft ook een positief effect, want ons lichaam maakt hierdoor vitamine D aan. Vitamine D is van belang voor gezonde botten en spieren en heeft mogelijk ook nog ander positieve gezondheidseffecten. Een korte blootstelling van de huid bij hoge zonkracht is voldoende.

Meer informatie over huidkanker >>