De huidige huid

De huidige huid

In mijn eerste column een aantal maanden geleden schreef ik over mijn ‘aandoening’: beroepsdeformatie. Hoe ik altijd bezig ben met mijn passie voor de huid. Nu we aan het begin staan van een nieuw jaar, neem ik je graag mee in mijn visie waarom de huid zo mooi en belangrijk is.

Je huid laat zien wie je bent, het is onderdeel van je identiteit. Het is de grens tussen ‘binnen’ en ‘buiten’, dat fascineert mij enorm. Veel van de sensaties die je voelt, ervaar je via je huid. Tast, warmte en koude bijvoorbeeld. De huid is voor een groot deel verantwoordelijk voor hoe de mens zijn omgeving ervaart en dat vind ik mooi. Ervaar je stress? Dan zie je dit vaak terug in de huid. Straal je van geluk? Zelfde verhaal. Ook omgekeerd zie je dat gebeuren. Eet je gezond, of juist ongezond? Je huid laat het je weten.

Laatst vroeg iemand aan mij of ik denk dat de huid belangrijk is voor mensen. ‘Ja!’, is daarop mijn overtuigende antwoord. Het uiterlijk en de huid worden steeds belangrijker voor mijn gevoel. Met name de jeugd tussen de 14 en 22 jaar is daar op dit moment erg op gefocust. Ik las laatst in een onderzoek dat meisjes van rond de 14 jaar gemiddeld anderhalf uur per week besteden aan het maken van de perfecte selfie. Hoe je overkomt op anderen moet dan perfect zijn en de huid speelt hier een belangrijke rol bij. Deze moet in hun ogen net zo perfect zijn als de huiden die ze zien in reclames.

Ook zie je dat er steeds meer make-up gebruikt wordt door jonge dames die de schoonheid van hun huid willen perfectioneren. Ik zie hier een verschil in vergelijking met bijvoorbeeld tien jaar geleden. Ik merk een duidelijke verschuiving binnen onze maatschappij als we het hebben over het uiterlijk en de huid. Die verschuiving gaat van ‘de huid moet gezond zijn’ naar ‘de huid moet ook nog mooi zijn’.

Zoals je weet heeft iedereen een andere huid; er is er geen enkele hetzelfde. De een heeft een volledig gave huid, de ander heeft vaatjes op z’n wangen of een eczeemhuid. De huiden van Nederland zijn zo divers als de mensen zelf. Je huid is zelfs zo uniek dat je vingerafdruk gebruikt kan worden om je te identificeren. Een prachtig gegeven toch?

Om te laten zien hoe mooi onze huid is, delen we bij het Huidfonds elke vrijdag huidfeiten op onze socialmediakanalen. ‘Elke minuut verlies je ongeveer 30.000 dode huidcellen’ bijvoorbeeld. Of: ‘In tegenstelling tot de rest van je huid, bevat littekenweefsel geen zweetklieren of haarzakjes’.

Hou van je huid, zorg voor je huid!