Huidfonds geeft advies in Lijfblad

Huidfonds geeft advies in Lijfblad

Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen

Sommige huidaandoeningen kun je voorkomen door je huid goed te verzorgen en te beschermen. Een huidaandoening die extra aandacht verdient, is huidkanker. Huidkanker is op dit moment de meest voorkomende en snelst toenemende vorm van kanker. Het Huidfonds geeft advies.

Ontstaan van huidkanker

‘Huidkanker kan ontstaan door een overmatige blootstelling aan ultraviolette (UV-)straling. Zonblootstelling bij kinderen tot 15 jaar verhoogt de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Naarmate iemand in zijn leven vaker verbrandt, neemt de kans op huidkanker toe. Met goede voorlichting en maatregelen, zoals je huid insmeren, UV-werende kleding dragen en uit de zon blijven, zijn bepaalde vormen van huidkanker te voorkomen,’ aldus Jantine van `t Klooster, directeur-bestuurder van het Huidfonds.

Piekbelasting

‘Door mijn achtergrond als huidtherapeut ben ik altijd met de huid en het beschermen van de huid bezig,’ vertelt Jantine van ’t Klooster. ‘In mijn werk heb ik in het verleden namelijk veel effecten van teveel zonlicht gezien. Zo heb ik tijdens mijn huidtherapeutische spreekuur in het UMC Utrecht regelmatig mensen gezien die delen van hun gezicht of neus moesten laten reconstrueren. Gewoon omdat ze te veel in de zon hadden gezeten en huidkanker kregen. De gevolgen van teveel zon zijn ernstig en eigenlijk zo gemakkelijk te voorkomen! Vroeger wist men alleen veel minder over de schadelijke gevolgen van de zon dan nu. Het probleem is dat de huid van de mensen in Nederland niet gewend is aan zon. Dus wanneer het dan een keer mooi weer is of iemand een week met vakantie gaat, dan wordt de huid belast aan een piek van zonlicht. Onze huid is daar niet op ingesteld en kan sneller verbranden. Belangrijk is om zeker op dat soort piekmomenten goed je huid te beschermen.’

Beschermen tegen zonlicht

Het Huidfonds richt zich onder andere op het voorkomen van huidaandoeningen. ‘We vinden het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd geleerd wordt zichzelf goed te beschermen tegen de zon. Overmatige blootstelling aan zonlicht veroorzaakt beschadigde huidcellen, die niet meer kunnen herstellen voor er een nieuwe celdeling plaatsvindt. Hierdoor wordt de kans op huidkanker op latere leeftijd aanzienlijk verhoogd.’

Bewustwording en voorlichting

Het proces van bewustwording kan al starten vanaf het tweede levensjaar van het kind. Het geven van voorlichting, waardoor mensen al op jonge leeftijd verantwoord leren omgaan met de zon is uiterst belangrijk om het aantal gevallen van huidkanker terug te brengen. Daarom vraagt het Huidfonds vaak aandacht voor het beschermen van deze kwetsbare doelgroep.

Genieten van de zon

‘De zon is ook goed voor je, want deze zorgt voor de aanmaak van vitamine D, dus is het aan te raden ook van de zon te genieten. Maar het blijft van belang om de kwetsbare (kinder)huid gedurende de hele dag goed te beschermen tegen de UV-stralen van de zon.’ Gelukkig zijn er ter bescherming veel zonwerende oplossingen op de markt: smeer regelmatig met een zonnebrandcrème van minimaal factor 30, trek (je kind) zonwerende kleding aan en zet een zonnebril met een CE-markering op die uv-straling tegenhoudt.

In de schaduw

Hoewel je er natuurlijk voor kunt zorgen dat kinderen op zonnige dagen zoveel mogelijk in de schaduw spelen, neemt de schaduw de blootstelling aan UV-straling niet helemaal weg. Dus ook in de schaduw is het van belang om de huid in te smeren. Houd kinderen zo veel mogelijk, maar zeker tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon, de zonkracht in Nederland is dan het sterkst.

Huidaandoeningen voorkomen

Het Huidfonds is bezig met een oriënterend onderzoek en een bewustwordingscampagne naar betere UV-bescherming bij kinderen met als doel om huidkanker te voorkomen. Door kinderen al van jongs af aan te leren zichzelf te beschermen tegen de zon kunnen we huidkanker in de toekomst verminderen. Om dit project te laten slagen, is geld nodig. Help jij mee?

Bron: Lijfblad

No Sun Run

Hardlopen in het donker om aandacht te vragen voor huidkanker. Dat kan tijdens de No Sun Run op zaterdagavond 16 september 2017 tijdens de Damloop by night in Amsterdam. Tijdens dit onvergetelijke hardloopevent willen wij geld ophalen voor ons project ‘Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen’.

Ren jij mee?

Op zaterdagavond 16 september tijdens de Damloop by night, vragen wij samen met Stichting Melanoom aandacht voor de nadelige gevolgen van de zon bij kinderen. Doe ook mee aan dit hardloopevent van 8 km in het donker. Hoe? Lees meer over de No Sun Run

Lees meer over ons project Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen