“Ik slikte drie keer op een dag ibuprofen, omdat ik zoveel pijn had”
Huidfonds, huidheld, acne, deirdre

“Ik slikte drie keer op een dag ibuprofen, omdat ik zoveel pijn had”

Lees onder dit interview over acne het vervolginterview met Deirdre over haar melanoom

Acne is een huidaandoening waarbij kleine ontstekingen in de huid rondom de talgklieren ontstaan. In de puberteit krijgt vrijwel iedereen met acne te maken, maar bij een klein deel van de mensen kan dit op latere leeftijd nog steeds heel erg aanwezig zijn. Deirdre (32) heeft nog dagelijks last van haar acne.

Acne

Deirdre was dertien jaar, toen de acne zichtbaar werd. Met het idee dat het jeugdpuistjes waren werd de drogisterij leeg gekocht, maar geen enkel product leek op de lange termijn te werken voor Deirdre haar huidaandoening. In de loop van de jaren werd het steeds erger. “Toen ik op een gegeven moment aan de pil ging, was dat voor mijn lichaam echt een trigger om alles los te gooien. Toen werd het heel erg. In die periode slikte ik gewoon drie keer op een dag ibuprofen, omdat ik zoveel pijn had. Het waren echt een soort schijven aan ontstekingen.”

Nare reacties

Tijdens haar middelbareschooltijd maakte Deirdre zich nog niet erg druk om haar huidaandoening. Of ze toen gepest of uitgescholden is kan ze zich niet zo goed herinneren. Een paar jaar later, toen ze naar het introductiekamp van haar opleiding Verpleegkunde ging, kan ze zich wel nog goed herinneren. “Ik was op een introductiekamp en daar waren ook allemaal meiden van de opleiding Huidtherapie die zeiden: ‘We gaan volgend jaar lekker puisten uitknijpen!’ Toen besefte ik me wel dat mijn huid echt anders is dan die van andere mensen.”

Later heeft Deirdre nog in de psychiatrie gewerkt, waar ze ook wel eens een nare opmerking heeft gehad. ‘In de psychiatrie werk je met mensen die je kwetsbaarheid opzoeken. Dus wanneer iemand helemaal de weg kwijt is, wil diegene nog wel eens een rotopmerking maken. ‘Hé puistenkop’ bijvoorbeeld. Dat kan wel pijn doen.”

Gelukkig krijgt ze veel steun van de mensen om haar heen. “Ik heb altijd hele fijne vrienden en familie om me heen gehad die het allemaal geen probleem vinden. Mijn vriend ook, die vindt het vervelend voor me, maar ja. Het maakt me aan de binnenkant niet anders.”

Alles geprobeerd

“Ik ben uiteindelijk toch naar de huisarts gegaan. De huisarts heeft me veel soorten medicatie en behandelingen voorgeschreven. Maar dit had onvoldoende effect.” Hoeveel het bestrijden van haar huidaandoening Deirdre in totaal kost, weet ze niet precies. Maar dat er veel geld in is gaan zitten, weet Deirdre zeker. “Het grootste gedeelte wordt door de verzekering betaald, dus het kost me in die zin geld dat ik nog steeds een aanvullende plus verzekering heb zodat het vergoed wordt.” Deirdre heeft het een tijdje zelf betaald toen het uit haar verzekering verdwenen was, maar dat bleek toch duurder te zijn dan een aanvullende verzekering. Een half uur bij de huidtherapeut kan al 40 euro kosten en als je dat uitrekent voor een jaar tijd. Daarnaast heeft ze ook speciale make-up gebruikt, wat doorgaans duurder is dan make-up van de drogist. “In het begin heb ik ook wel speciale make-up aangeschaft, die speciaal was gemaakt om tatoeages weg te werken. Dat was wel heel erg mooi spul, maar een flinke klus om aan te brengen, dus niet voor dagelijks gebruik.”

Financieel

Om haar acne te bestrijden, heeft Deirdre naast de doktersbehandelingen en medicatie zelf ook van alles geprobeerd. Van goedkope drogisterij producten, tot speciale lijnen van duurdere merken. Toen Deirdre rond haar zeventiende in de bus naar huis, in gesprek kwam met een huidtherapeut, heeft ze besloten om te kijken wat die voor haar zou kunnen betekenen. “Dit pakte voor mij zo positief uit, dat ik sindsdien voor mijn acne naar deze huidtherapeut ga.”

Lekker belangrijk

Ondanks haar hardnekkige huidaandoening, probeert Deirdre zich er niet teveel mee bezig te houden. “Tegenwoordig kan ik me er helemaal niet meer druk om maken. Ook sinds ik kinderen heb, denk ik ’lekker belangrijk’. Misschien ben ik er wat sterker door geworden uiteindelijk. Op de momenten dat je je wat onzeker voelt is het niet fijn, maar uiteindelijk denk je toch: ‘Ik ben wie ik ben'”. Of ze denkt dat haar huidaandoening ooit zal verdwijnen, weet Deirdre niet zeker. “Mijn huid is zo onvoorspelbaar als wat. Ik kan de ene avond met een babyhuidje naar bed gaan, en de volgende ochtend kan het weer helemaal mis zijn.” “Ik hoop dat mijn huid met de jaren rustiger gaat worden. Maar voorlopig verwacht ik gewoon dat ik nog één keer in de zes tot acht weken naar de huidtherapeut moet.”

Lees meer over acne:

Acne

 

Over melanoom

Deirdre heeft een melanoom gehad waarover zij in dit interview uit 2019 over vertelt.

Deirdre: “Zes en een half jaar geleden is tijdens mijn eerste zwangerschap een melanoom ontdekt, aan de binnenkant van mijn knie. Het was eerst best wel een klein plekje en het had de vorm van een soort van zonnetje. Ik denk dat deze er al 10 jaar zat, gewoon een moedervlek waar ik eigenlijk nooit last van had. Toen we op vakantie waren, merkte ik pas dat de plek steeds meer aan het jeuken was. Ook de kleur was anders geworden, er zat een soort van grijze waas in en de randen waren onregelmatig geworden.”

“Ik dacht; dat kan toch helemaal niet, ik heb een baby in mijn buik”

“Mijn huisarts verwees me door naar de dermatoloog en binnen een week kon ik terecht. Ik dacht vooraf, ‘gewoon even een plekje laten weghalen en klaar’. De dermatoloog vertrouwde het niet helemaal. Dus daar zat ik met mijn buik, 20 weken zwanger. De plek is meteen weggehaald. Ik kan me nog herinneren dat ik in de deuropening stond om weg te gaan en de dermatoloog voorstelde om iemand mee te nemen voor de uitslag. Toen dacht ik voor het eerst: misschien is het wel foute boel. Bij de uitslag bleek het echt foute boel te zijn. Dat is dan natuurlijk wel even schrikken. Ik was zwanger en er werd ook gesproken over het inspuiten van invasieve vloeistof. Ik dacht; ‘dat kan toch helemaal niet, ik heb een baby in mijn buik’.”

Een roerige periode

“Dat is een hele roerige periode geweest, waarbij ik natuurlijk ook gedachten heb gehad over doodgaan. Toen ik het er mijn man over had zei hij meteen, ‘Als we moeten kiezen voor jouw leven of het kind dat we nog moeten krijgen, dan kies ik voor jou’. Zelf wist ik dat nog niet zo zeer. Ik wist alleen dat dit kindje er gewoon moest komen. Gelukkig konden we binnen 2 dagen terecht bij de oncoloog die vertelde, dat ze geen risicovolle dingen gingen doen tijdens mijn zwangerschap. Ik kreeg een echo van mijn lymfeklieren en die was gelukkig goed. Ik was zo opgelucht, er viel een enorme last van me af. Na de bevalling hebben ze de placenta onderzocht en die bleek ook schoon.”

“Wat nou als ik niet naar de huisarts was gegaan?”

“Mijn zoontje is nog een jaar door de kinderarts gecontroleerd en ook daar werden geen afwijkingen gevonden. Na de controleperiode van 5 jaar kon ik het afsluiten. Waardoor het is gekomen durf ik niet te zeggen, ik heb me altijd goed ingesmeerd. Misschien is het in gang gezet door de hormonen tijdens mijn zwangerschap. Ik denk wel eens, ‘Wat nou als ik niet naar de huisarts was gegaan?’. Wat ik mee wil geven aan mensen die een verdacht plekje vinden is; laat het controleren! Negen van de tien keer is het niks, maar die ene keer dat er wel wat is, dan zijn er goede behandelmethoden en kan het je leven redden.”

Goede keuzes

“Ik ben blij dat er meer campagnes zijn rondom huidkanker en zonbescherming en dat ik mijn verhaal mag delen via het Huidfonds, ik weet hoe belangrijk het is om te smeren. Het is belangrijk dat mensen kennis hebben om de goede keuzes te maken.”

Fotografie: Madeleine Sars

Lees meer over huidkanker:

Huidkanker