Hidradenitis Suppurativa

Wat is hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa (HS), ook wel acne inversa genoemd, is een huidaandoening waarbij er pijnlijke ontstekingen in de huidplooien ontstaan. De huidaandoening komt vooral voor in de oksels en liezen, maar kan ook onder de borsten, in de schaamstreek of op de billen voorkomen. De ontsteking lijkt eerst op een puist die steeds groter en dieper wordt. Uiteindelijk kan deze openbarsten, waarbij er veel talg en pus vrijkomt. De pus kan een onaangename geur veroorzaken. Als de huid geneest, kunnen er littekens ontstaan.

Ongeveer 1% van de bevolking heeft hidradenitis suppurativa. Het ontstaat meestal tussen de 20 en 25 jaar. De huidaandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe ontstaat het?

Bij hidradenitis suppurativa raakt de uitgang van het haarzakje door onbekende oorzaak verstopt. Huid- en haarresten, talg en zweet kunnen niet meer naar buiten en hopen zich op in het haarzakje. Hierdoor wordt het haarzakje steeds groter. Op een gegeven moment knapt het haarzakje en komt de inhoud in de omliggende huid terecht. Dit veroorzaakt een ontsteking. Verschillende ontstekingen bij elkaar kunnen er vervolgens voor zorgen dat een groot gebied van de huid ontstoken raakt.

Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan en verergeren van hidradenitis suppurativa, bijvoorbeeld erfelijke factoren, het roken van sigaretten en overgewicht. Daarnaast spelen mannelijke geslachtshormonen een rol, maar hoe ze hidradenitis suppurativa precies beïnvloeden is niet bekend.

Hoe verloopt hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa is een chronische huidaandoening en kan dus niet genezen. De klachten en ontstekingen kunnen door behandelingen wel verminderen, maar kunnen na de behandeling op dezelfde plek of op een andere plek terugkeren. Bij patiënten met een milde hidradenitis suppurativa kunnen de ontstekingen na de menopauze verdwijnen. Bij patiënten met een ernstigere vorm van hidradenitis suppurativa komt het voor dat de ontstekingen na hun vijftigste levensjaar verminderen.

Hoe wordt hidradenitis suppurativa behandeld?

Er zijn verschillende behandelmethoden voor de huidaandoening hidradenitis suppurativa. Vaak werkt een combinatie van behandelingen het beste.

 • Lokale behandeling: een crème of lotion die direct op de ontsteking gesmeerd wordt. Het doel van deze behandeling is nieuwe ontstekingen voorkomen en beginnende ontstekingen laten verdwijnen. Crème met resorcinol erin wordt vaak voorgeschreven. Ook kan antibiotica in de vorm van een lotion worden voorgeschreven.
 • Systemische behandeling: pillen met stoffen die de ontsteking tegengaan.
  • De meeste mensen met HS krijgen antibiotica. Voor een goed resultaat moeten patiënten meerdere maanden achter elkaar antibiotica slikken. Na verloop van tijd wordt de werking minder en kan overgeschakeld worden op een andere soort antibiotica.
  • Vrouwen kunnen behandeld worden met ‘anti-mannelijke geslachtshormonen’ in de vorm van een anticonceptiepil waarin cyproteronacetaat zit.
  • Mensen bij wie een plotselinge en ernstige verergering van de ontstekingen optreedt, kunnen voor korte tijd prednisolontabletten voorgeschreven krijgen.
  • Dapson is een middel dat ontstekingen remt en dus kan soms helpen.
  • Ook worden soms TNF-alpharemmers voorgeschreven. Deze onderdrukken het immuunsysteem. Er zijn echter veel risico’s en bijwerkingen aan verbonden.
 • Chirurgische behandeling: de behandeling van hidradentitis suppurativa bestaat uit een combinatie van medicatie en operaties. Het soort operatie is afhankelijk van de ernst van de ontsteking, de soort ontsteking en de wens van de patiënt.
  • Incisie: een snee in de ontsteking om de spanning van de huid te halen, zodat de pus eruit kan. Dit lost tijdelijk de problemen van spanning op de huid en pijn op. De ontsteking komt vaak weer op dezelfde plek terug.
  • Excisie: de ontsteking wordt uit de huid gesneden. Hierbij moet vaak een groot deel van de huid worden weggesneden. Soms kan de wond daarna gehecht worden, maar soms is er ook een huidtransplantatie nodig. Het is een zware ingreep, waarbij littekens ontstaan. Ook is er een kans dat de ontstekingen terugkomen buiten het operatiegebied.
  • Deroofing: de huid boven de ontstekingen wordt onder plaatselijke verdoving weggesneden of weggebrand. De plekken genezen bij deze ingreep snel en er ontstaat weinig littekenweefsel. Meestal komen de ontstekingen in het behandelde gebied niet meer terug. Buiten het behandelde gebied kunnen ze wel terugkomen.
  • CO2-laser: ontstoken weefsel wordt weggebrand. Het is vergelijkbaar met ‘deroofing’, alleen is de methode anders.

Wat kun je zelf doen?

 • Bespreek met je arts alle behandelmogelijkheden en kies de behandeling die bij jouw huid en leefstijl past.
 • Alleen door de behandeling trouw op te volgen krijg je de beste resultaten. Het kan soms een tijdje duren voordat je resultaat ziet.
 • Zorg voor een goede hygiëne. Een slechte hygiëne kan hidradenitis suppurativa verergeren. Gebruik bijvoorbeeld jodiumzeep onder de douche.
 • Vermijd het dragen van strakke kleding en ondergoed. De ontstekingen kunnen namelijk verergeren door wrijving.
 • Draag kleding waarin je zo min mogelijk zweet, bijvoorbeeld loszittende katoenen kleding. Zweten kan de ontstekingen namelijk verergeren.
 • Als je rookt: stop met roken. Roken verergert waarschijnlijk de aandoening.
 • Als je overgewicht hebt: afvallen kan een gunstig effect hebben. Bij overgewicht zijn er grotere huidplooien. Er is dan meer wrijving, wat de aandoening kan verergeren.
 • Heb je erg veel moeite met je huidaandoening? Dan kun je psychologische hulp inschakelen om te leren leven met hidradenitis suppurativa.

Huidheld met hidradenitis suppurativa

Lees in deze rubriek huidhelden de ervaringen van mensen die leven met een ‘huid die anders is’. Een portret van een inspirerend mens.

“IJsjes onder mijn oksels”

 

Handige links