“Mijn vader overleed één jaar geleden aan melanoom”

“Mijn vader overleed één jaar geleden aan melanoom”

Op zaterdagavond 16 september zetten tientallen enthousiaste deelnemers zich in voor de No Sun Run. Tijdens deze sponsorloop gaan we hardlopen in het donker om aandacht te vragen voor ‘betere uv-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen’. Achter de deelname van iedere deelnemer schuilt een uniek verhaal.

Zo ook achter het verhaal van Karijn (41) moeder van twee jonge kinderen, die samen met haar vriendin, haar man en haar broer meeloopt aan de No Sun Run. De No Sun Run zal voor Karijn haar eerste hardloopevent zijn. Wat haar ertoe heeft bewogen om mee te doen, vertelt ze in haar bijzondere verhaal.

Precies één jaar geleden overleed haar vader Joop op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van melanoomkanker. Nog geen vier maanden na zijn diagnose. Het begin van een hectische periode.

Een echte familieman

Joop was een charismatische en reislustige man. Hij stond vol in het (bedrijfs)leven en was dol op zijn familie. “Hij was een echte familieman”, vertelt Karijn. “Van huis uit was mijn vader chemicus. Hij heeft jaren in de verfindustrie gewerkt. We hebben onze jeugd in zowel Amerika als Saoedi Arabië doorgebracht. De zon scheen daar altijd volop. Of dat een bijdrage heeft geleverd aan zijn huidaandoening is niet met zekerheid vast te stellen. Tijden en omstandigheden waren heel anders dan nu. Mijn ouders smeerden ons gelukkig wel altijd in als we naar het strand gingen.”

Succesvol zakenman

“In 1991 kreeg hij de kans om voor zichzelf te beginnen. Die greep hij met beide handen aan. Eerst adviseerde hij eigenaren van grote schepen en tankers. Maar al snel kreeg hij zijn eerste aanvraag van een particulier en heeft hij zijn focus verlegd naar het adviseren van miljonairs en scheepswerven bij het coaten van superjachten.“ Hij kreeg opdrachten van over de hele wereld: Europa, de Verenigde staten, het Caraibisch Gebied en het Midden-Oosten. Hij heeft met zijn passie een heel succesvol bedrijf weten neer te zetten. “Maar zijn familie ging altijd voor”, vertelt Karijn trots. Zelf werkte ze bij haar vader in het bedrijf. “Mijn broer en zus wonen in het buitenland, maar mijn vader zorgde ervoor dat we elkaar regelmatig zagen en vakanties met elkaar konden doorbrengen.”

Melanoom

Op 60-jarige leeftijd werd bij Joop voor het eerst melanoom geconstateerd en verwijderd. Hij bleef regelmatig contact houden met zijn dermatoloog, waar hij al langer onder controle was. Tussendoor is er nog een opvallende moedervlek verwijderd, deze was gelukkig goedaardig. “Wij als kinderen hebben ook veel moedervlekken en vanaf dat moment laten wij ook onze huid regelmatig controleren bij de dermatoloog”, vertelt Karijn.

Vijf jaar geleden bleek Joop nog schoon te zijn. Totdat op 9 mei 2016, tijdens zijn vakantie in Portugal, hij met hevige pijn naar de dokter ging. Het bleek goed mis te zijn. De dokter vertelde hem dat hij heel erg ziek was en adviseerde meteen terug te gaan naar Nederland. Hier constateerde de oncoloog dat het melanoomkanker stadium vier was. “Dan schiet er van alles door je heen”, vertelt Karijn. “Ik was zelf op vakantie in Australië en wilde op dat moment zo snel mogelijk naar huis.”

“Het was een hele logistieke uitdaging om mijn broer en zus bij elkaar in Nederland te krijgen.” We waren de vier maanden dat hij ziek was grotendeels compleet om hem (en elkaar) zoveel mogelijk bij te staan in deze moeilijke tijd.

Dankbaar

“Gelukkig waren we er als gezin allemaal bij tijdens die laatste drie dagen op zijn sterfbed, zodat hij niet alleen was. Het was echt een hele hectische en verdrietige tijd”, vertelt Karijn “Op 9 september 2016 overleed hij en op 16 september was de uitvaart, wat tevens zijn verjaardag was. Als ik aan mijn vader terugdenk, ervaar ik een dankbaar gevoel voor de tijd die we samen hebben gehad.”

No Sun Run

“Toen ik de oproep voor de No Sun Run langs zag komen op Facebook op die specifieke datum 16 september, kreeg ik echt kriebels. Het gevoel dat dit een teken was dat ik actie moest ondernemen. Huidfonds, Stichting Melanoom, mijn vader die aan melanoom overleden is en die datum: 16 september. Zijn verjaardag en dan is het precies één jaar geleden dat hij deze aarde verliet”, vertelt Karijn.

“Maar… ik had nog nooit hardgelopen!! En ik durfde het eerlijk gezegd niet alleen te doen omdat het voor mij een totaal onbekende wereld is, hardlopen en hardloopevents. Ik heb kort nagedacht en mijn vriendin Iris benaderd of zij dit samen met mij wilde gaan doen. En zij had er oren naar.”

Karijn en Iris zijn de afgelopen maanden hard gaan trainen. En ook haar man en broer hebben besloten om mee te doen. “Het wordt een dag/avond ter ere van mijn vader en we willen natuurlijk zoveel mogelijk geld ophalen voor het project ‘Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen.”

“Ik ben natuurlijk ook best een beetje zenuwachtig voor wat er komen gaat”, verklapt Karijn “maar het gaat ons lukken”, vervolgt ze vol zelfvertrouwen. “We worden op 16 september aangemoedigd door mijn moeder, vrienden van mijn vader en moeder, onze vrienden en familie.” Een begin van een nieuw hoofdstuk zonder haar geliefde vader.

Steun je de actie van Karijn en de andere deelnemers aan de No Sun Run? Doneer dan nu.

Doneer nu voor de No Sun Run

Lees meer over de No Sun Run

Lees meer over melanoom

Lees meer over het project ‘Betere uv-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen’