“Mooi zijn is niet alles”

“Mooi zijn is niet alles”

Hailey besloot zich niet meer te verbergen, maar zichzelf te zijn. “Mooi zijn is niet alles”, met dat als motto deelt ze selfies op haar instagram account, waar ze inmiddels meer dan 100.000 volgers heeft. Een prachtige Huidheld om trots op te zijn.

Wat is acne?

Acne vulgaris, ook wel acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Acne is een huidaandoening, waarbij er kleine ontstekingen in de huid rondom de talgklieren ontstaan. Talgklieren maken talg (huidsmeer) aan om de huid soepel te houden. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit met acne te maken, maar de ernst kan verschillen. Matige tot ernstige acne komt bij 15-20% van de pubers voor. Kenmerkend voor acne zijn mee-eters, rode bulten en puistjes. Deze komen voor in het gezicht, in de nek, op de schouders, op de borst en/of rug.

Acne kan littekens achterlaten. Het is niet besmettelijk. Mannen hebben vaak meer last van acne dan vrouwen.

Hoe ontstaat het?

In de puberteit verandert de huid onder invloed van hormonen. De talgklieren in het gezicht, op de borst en op de rug worden groter en gaan meer en dikkere talg aanmaken. Hierdoor kunnen de afvoerkanaaltjes, die talg van de talgklier naar de huid brengen, verstopt raken, waardoor talg zich ophoopt. Als huidschilfers de uitgang van het afvoerkanaal verstoppen, kan de talg niet meer naar buiten en hoopt zich op. Daarnaast groeien er in de talgklieren bacteriën. Op een gegeven moment zitten er zo veel talg en bacteriën in het afvoerkanaal, dat het afvoerkanaal knapt. De bacteriën en talg komen in de huid eromheen en veroorzaken daar een ontsteking. Rode bulten en puistjes zijn het gevolg.

Hoe verloopt acne?

Acne kan jarenlang duren, maar verdwijnt meestal vanzelf weer voor het 25e levensjaar. Soms kan deze huidaandoening echter tot op latere leeftijd blijven.

Bron: http://www.sevendays.nl/nieuws/tiener-met-acne-inspireert-met-selfies-op-instagram

Lees ook het interview van Huidhelden Deirdre met acne:

“Ik slikte drie keer op een dag ibuprofen, omdat ik zoveel pijn had”