“Smeer zonnebrandcrème!”

“Smeer zonnebrandcrème!”

Hugh Jackman, ook wel bekend als acteur van zijn rol als Wolverine in de films van de X-men, is onlangs voor de vijfde keer behandeld aan een Basaalcelcarcinoom (een vorm van huidkanker) op zijn neus. Zijn boodschap is helder: “Smeer zonnebrandcrème!”.

De X-men ster is altijd erg openhartig geweest over het feit dat hij huidkanker heeft. Afgelopen week liet hij wederom op Instagram een foto van zichzelf zien, na zijn vijfde behandeling tegen huidkanker, op delen van zijn neus. “Weer een Basaalcelcarcinoom,” schrijft Hugh bij zijn foto. “Dankzij frequente controles en verbazingwekkende artsen, is alles goed. Het ziet er met pleister erger uit dan het is!” Maar zijn boodschap is duidelijk “WEAR SUNSCREEN”. “Smeer jezelf in met zonnebrandcrème!”.

Ontdekking

Hugh werd in november 2013 voor het eerst behandeld voor een Basaalcelcarcinoom. Zijn grimeur constateerde een vreemd bloederig plekje op zijn neus, toen ze de film X-men: “Days of future Past” aan het filmen waren. Toen poste hij ook een foto online, waarin hij vertelde dat zijn vrouw Deborra-Lee Furness, hem aangemoedigde om het “vlekje” toch te laten controleren. De tweede keer dacht hij dat het een donker sproetje was, maar het bleek dus weer huidkanker te zijn. En de derde keer herkende hij het bloed op zijn neus meteen.

Inmiddels is hij dus 5 behandelingen verder en het zal helaas niet de laatste zijn. Hij geeft aan destijds erg geschrokken te zijn, toen hij hoorde wat zijn diagnose destijds was. “’Kanker’, van het woord alleen al krijg je de rillingen”, vertelde hij. “Opgegroeid in Australië, heb ik mij huid nooit ingesmeerd met zonnebrandcrème, waardoor ik helaas nu de perfecte kandidaat ben voor huidkanker.”

Tegelijk met de vlek op zijn neus, heeft hij nu ook Basaalcelcarcinoom laten verwijderden van zijn schouder. “Ik ga elke drie maanden langs voor mijn check-ups,” zegt hij. “Dit is het nieuwe normaal voor mij. Mijn dokter zegt dat ik waarschijnlijk meer vlekjes krijg. Het is iets waar ik de rest van mijn leven rekening mee zou moet houden.”

Basaalcelcarcinoom

Basalecelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van kanker en ontstaat vaak in huid die veel aan zonlicht is blootgesteld, zoals het gezicht of de oren. Een basaalcelcarcinoom ziet eruit als een glad, glanzend, langzaamgroeiend bultje. Op den duur kan dit bultje opengaan en ontstaat er een zweertje in het midden dat niet wil genezen. Soms kan dit pijn doen of jeuken. Een Basaalcelcarcinoom kan ook op de borst of rug voorkomen. Het lijkt dan vaak op een eczeemplek die niet jeukt. Een Basaalcelcarcinoom zaait bijna nooit uit naar andere plaatsen. Hoewel het ook op jongere leeftijd voor kan komen, zijn de meeste mensen met een Basaalcelcarcinoom ouder dan 40 jaar.

Het aantal patiënten met huidkanker in Nederland blijft stijgen, zoals onlangs bekend werd gemaakt. De drie vormen van huidkanker die het meest voorkomen zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom.

Goede voorlichting

Jantine van`t Klooster (directeur-bestuurder Huidfonds): “Huidkanker kan ontstaan door een overmatige blootstelling aan ultraviolette (UV) straling. Zonblootstelling bij kinderen tot 15 jaar, verhoogt de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Wanneer iemand in zijn leven vaker verbrandt, neemt de kans op huidkanker ook toe. Met goede voorlichting en maatregelen (zoals je huid insmeren, UV werende kleding dragen en uit de zon blijven) zijn bepaalde vormen van huidkanker te voorkomen. Voor deze bewustwording zetten wij ons bij het Huidfonds elke dag in.”

Meer informatie over huidkanker >