Sneeuw in de zomer

Sneeuw in de zomer

“Psoriasis zit in de familie, mijn moeder had het ook,” begint Rob zijn verhaal. “Het sneeuwde thuis regelmatig. Elke dag moesten we alles stofzuigen. Ik wist toen nog helemaal niet wat psoriasis was, maar dat het vervelend moest voelen, had ik wel in de gaten. Het leek me toen al best een gedoe dat psoriasis.”

“Mijn moeder vroeg regelmatig aan mijn zusje om haar haren even flink te borstelen. Dan werd de jeuk op haar hoofdhuid even te heftig. Of ze die jeuk ook op haar armen en benen had weet ik niet.” Rob herinnert zich ook de speciale shampoos die zijn moeder gebruikte. “Dat spul rook je de volgende dag nog.”

Ervaringsdeskundige

Intussen heeft Rob zelf al een aantal jaren psoriasis. “Net zoals vroeger bij mijn moeder, sneeuwt het bij mij nu ook regelmatig. Op werk moet ik vaak de vloer rond mijn bureau stofzuigen of mijn schouders afkloppen. Toch zit ik er niet meer mee, je raakt eraan gewend.”

Vervelender vindt hij het als hij nieuwe mensen ontmoet die niet weten dat hij psoriasis heeft. “Ik leg het graag uit hoor maar als ik bij iemand kom die ik net ken, en ik laat een spoor van huid achter, ben je niet echt blij met jezelf.”

Medicatie vergeten

Toch is niet alleen de sneeuw vervelend. “Ik was op vakantie en in het begin zag mijn huid er redelijk goed uit. Ik smeer zeer regelmatig met een zalf die ik van de dermatoloog heb gekregen en dat werkt. Al snel kwam ik erachter dat ik mijn medicatie vergeten was. Natuurlijk ben je zo bij een huisarts die alsnog een recept voor je kan schrijven, maar het is niet iets waar je op je vakantie mee bezig wil zijn.”

Schaamte

Door voorvallen als op de vakantie, schaamt Rob zich regelmatig voor zijn huid. “Het wordt al wel minder hoor. In de winter heb ik van schaamte sowieso geen last, want dan kun je lange mouwen dragen, maar als het weer beter wordt, en je gaat naar het zwembad, voel ik me niet altijd op mijn gemak.”