Zonnetjesweek

‘Zonnetjesweek’ voor een huidkankervrije generatie

Huidkanker is de meest voorkomende en snelst toenemende kankersoort in Nederland. Een op de zes mensen krijgt hiermee te maken. Dat is schrikbarend veel! Door goede voorlichting –  te beginnen bij de allerjongsten – is huidkanker (deels) te voorkomen. Het Huidfonds zet zich in voor een huidkankervrije generatie en geeft door middel van de ‘Zonnetjesweek’ voorlichting aan kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouders.

Kijk terug hoe de Zonnetjesweek 2019 bij de kinderopvanglocaties in heel Nederland werd beleefd:

De Zonnetjesweek vond plaats in de week van 15 april 2019. Het is op dit moment niet mogelijk jouw kinderopvanglocatie aan te melden. Hou de website en onze social mediakanalen in de gaten. We laten binnenkort weten wanneer de Zonnetjesweek in 2020 zal zijn.

Resultaten Zonnetjesweek 2019

De Zonnetjesweek werd voor het tweede jaar georganiseerd en het aantal deelnemende kinderopvanglocaties is enorm gegroeid ten opzichte van het eerste jaar. Met de Zonnetjesweek die dit jaar in de week van 15 april plaatsvond hebben in totaal 1.633 kinderopvanglocaties deelgenomen. Hiermee bereikten we 78.390 kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar en 156.780 ouders en verzorgers. Bij de kinderopvanglocaties bereikten we 10.533 medewerkers. Zo bereikten we met deze campagne in totaal 245.703 mensen via de kinderopvanglocaties.

Zing mee met ‘In de Zonneschijn’

Doe je pet op, zet je zonnebril op en bescherm je huid tegen UV-straling! Zing mee met het vrolijke ‘In de Zonneschijn’ liedje en leer hoe je veilig kunt spelen in de zon!  Dit liedje is speciaal gemaakt voor alle kinderen van 0 tot 4 op kinderopvanglocaties tijdens de Zonnetjesweek.

Met dank aan Dennis Kolen (muziek) Reinke Chavannes en Job Wijlacker (zang) en Anouschka Ouwehand (illustraties).

Door voorlichting en maatregelen is huidkanker (deels) te voorkomen

Blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd lijkt de grootste oorzaak om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Ook speelt mee: hoe vaker je verbrandt als kind (tot 15 jaar), des te groter de kans op huidkanker. Tijdens de ‘Zonnetjesweek’ van het Huidfonds leren kinderen van 0-4 jaar op een speelse, positieve manier over de zon en bescherming tegen UV-straling. Bijvoorbeeld door middel van het insmeerliedje: ‘In de zonneschijn’ en door vrolijke kleurplaten. Immers, met de juiste voorlichting en maatregelen (zoals je huid regelmatig insmeren, het dragen van een zonnehoedje en UV-werende kleding en tijdig de schaduw opzoeken) zijn bepaalde vormen van huidkanker te voorkomen.

Doe je mee?

Ben je werkzaam (of ken je iemand) bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of gastouder? Doe dan in 2020 vrijblijvend mee met de ‘Zonnetjesweek’ van het Huidfonds. We hebben hiervoor speciaal voorlichtingsmateriaal ontwikkeld zoals: posters, een folder, een infographic en een online quiz.

Lees meer over het project ‘Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen

Het geld voor dit project halen we op via de No Sun Run.

Bekijk de oproep van Jantine