Zonnetjesweek

‘Zonnetjesweek’ voor een huidkankervrije generatie

Met een goede zonbescherming kan je heerlijk genieten als je buiten bent. Dit is extra belangrijk voor jonge kinderen van 0 tot en met 4 jaar. Daarom organiseert het Huidfonds elk voorjaar de Zonnetjesweek voor de kinderopvang. Tijdens deze voorlichtingsweek voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouderlocaties leren kinderen, hun ouders en pedagogisch medewerkers op een positieve manier over veilig spelen in de zon. Je kunt jouw kinderopvang nu aanmelden:

AANMELDEN ZONNETJESWEEK 2020

Doe mee!

Schrijf jouw kinderopvanglocatie hier in voor de Zonnetjesweek van 25-29 mei 2020! Binnenkort geven we een sneak preview van nieuwe campagnematerialen die we introduceren. Houd deze pagina én onze social mediakanalen in de gaten! Nieuwsgierig? Bekijk hier de video van Zonnetjesweek 2019.

Nieuw! De Zonnetjesweek is door het RIVM erkend als activiteit Gezonde Kinderopvang. 

 

Materialen en activiteiten Zonnetjesweek

Als je je hebt ingeschreven, kun je een paar weken voor de start van de Zonnetjesweek de materialen downloaden op deze website. Ook vind je er leuke activiteiten voor tijdens de Zonnetjesweek. Een overzicht:

 • Insmeerliedje – ‘In de Zonneschijn
 • Kleurplaten
 • Folder Zonnetjesweek – informatie over UV-straling, veilig in de zon en huidkanker
 • Infographic – ‘Veilig in de zon’
 • 4 Posters A4
 • Quiz – test je kennis over zon en zonbescherming
 • Briefing voor medewerkers
 • Handleiding
 • Stay tuned voor nieuwe materialen in 2020!

Zing mee met ‘In de Zonneschijn’

Met dank aan Dennis Kolen (muziek) Reinke Chavannes en Job Wijlacker (zang) en Anouschka Ouwehand (illustraties).

Veilig spelen in de zon – 5 tips

 1. Smeer royaal en regelmatig zonnebrandcrème met factor 30 of hoger
 2. Kies UV-werende kleding: houdt 99% van uv-straling tegen
 3. Uit de zon tussen 12.00 en 15.00 uur. Houd baby’s (kinderen tot 1 jaar) altijd uit de zon
 4. Een petje of hoedje beschermt hoofd, gezicht, oren en nek
 5. Draag een goede zonnebril met uv-filter

Zonnetjesweek 2019

In de week van 15 april hebben 1.633 kinderopvanglocaties meegedaan aan de Zonnetjesweek. Hiermee hebben we 78.390 kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, 156.780 ouders en verzorgers en 10.533 medewerkers in de kinderopvang bereikt. We hopen dat in 2020 zo veel mogelijk kinderopvanglocaties in heel Nederland zich inschrijven. Doe je ook mee?

Schaduwzijde van de zon

De zon is heerlijk warm en fijn om van te genieten, maar er is ook een schaduwzijde aan de zon. Op jonge leeftijd onbeschermd in de zon, vergroot het risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Huidkanker is de meest voorkomende en snelst toenemende kankersoort in Nederland. Daarom heeft het Huidfonds het initiatief genomen voor de Zonnetjesweek. Het doel van de campagne is een huidkankervrije generatie.

Meer weten over de Zonnetjesweek?

Wil je meer informatie over waarom het Huidfonds de Zonnetjesweek is gestart en hoe de interventie is opgezet? Lees dan hier verder. Op deze pagina lees je ook over het onderzoek dat we doen om de Zonnetjesweek verder te verbeteren.