Acne

Wat is acne?

De medische term voor jeugdpuistjes is Acne Vulgaris, oftewel Acne. Acne is een huidaandoening waarbij mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli) kenmerkend zijn. Het uit zich meestal in het gezicht, op de borst, rug, nek en/of de schouders. De Acne komt vooral voor op delen van de huid waar zich veel talgklieren bevinden. Talgklieren maken talg (huidsmeer) aan om de huid soepel te houden en de barrièrefunctie in stand te houden. Ongeveer 85% van de mensen, in de leeftijdsgroep van 12 tot 24 jaar, heeft in mindere of meerdere mate last van acne. Wanneer de acne onjuist behandeld wordt, kunnen er littekens achterblijven. Acne is niet besmettelijk. Het komt rond de puberteit vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Op latere leeftijd komt het vaker bij vrouwen voor .

Hoe ontstaat het?

Verschillende factoren zijn van invloed op het ontstaan van Acne. Waaronder een verhoogde talgproductie, dit ontstaat in de puberteit onder invloed van hormonen. De talgklieren in het gezicht, op de borst en op de rug worden groter en produceren meer en dikkere talg. Een andere factor is dat de afvoerkanaaltjes van de talgklierfollikels, die talg van de talgklier naar de huid afvoeren, verstopt kunnen raken. Dit komt doordat huidschilfers niet/niet goed afschilferen en samenklonteren. De talg kan niet meer naar buiten en gaat zich ophopen.

Daarnaast bevatten de talgklieren bacteriën, waaronder de bacterie: Propionibacterium acnes (p.acnes). Deze bacterie zorgt ervoor dat de wand van het afvoerkanaal beschadigd raakt, waardoor het afvoerkanaaltje uiteindelijk knapt. De talg komt in de omliggende huid terecht en veroorzaakt zo een ontsteking, met roodheid en puistjes als gevolg.

Hoe verloopt acne?

Wanneer de Acne onbehandeld blijft, kan het een langere periode blijven bestaan. Meestal verdwijnt de Acne voor het 25e levensjaar. De kans bestaat dat de huidaandoening tot op latere leeftijd aanwezig blijft.

Hoe wordt acne behandeld?

Totdat de Acne verdwijnt, bestaan er behandelmethoden om de Acne te onderdrukken en zo de vorming van littekens te voorkomen en eventuele pijn te verminderen.

Er bestaat geen standaard behandeling voor Acne. De behandeling hangt af van de ernst van de Acne, de klachten, de littekenvorming, de leeftijd en het geslacht. De aanwezigheid van bijvoorbeeld mee-eters vraagt om een andere behandeling dan bij de aanwezigheid van flinke ontstekingen. Ga voor informatie over de behandeling naar de huisarts.

Wat kun je zelf doen?

 • Een arts kan je helpen bij het kiezen van een behandeling. Bespreek de verschillende mogelijkheden om zo tot een behandeling te komen die past bij jouw huid en leefstijl.
 • Bepaalde geneesmiddelen kunnen acne verergeren. Neem contact op met je huisarts als je vermoedt dat dit bij jou het geval is. Misschien is er een ander alternatief voor die geneesmiddelen.
 • Het is belangrijk om de puistjes niet zelf uit te knijpen en niet aan de acne te krabben. Dit kan leiden tot verergering van de ontstekingen en tot littekenvorming.
 • Vaak wordt gedacht dat de zon en/of de zonnebank helpt bij het verminderen van de Acne. Op korte termijn zal de Acne minder opvallen door het bruin worden van je huid. Op lange termijn kan het juist de Acne verergeren, dit komt doordat de huid dikker wordt en de talgproductie toeneemt.
 • Vermijd stoffen die de talgklier kunnen verstoppen, zoals cosmetica. Als je wel make-up wilt gebruiken, gebruik dan zo weinig mogelijk en kies voor make-up op waterbasis. Verwijder voor het slapen altijd de make-up met water en/of de wasgel die is aangeraden door de specialist.
 • Druk en wrijving kunnen Acne verergeren, bijvoorbeeld door een bandje van een helm onder je kin of door de rand van een petje op je voorhoofd. Probeer druk en wrijven zo veel mogelijk te vermijden.
 • Na een het sporten is het belangrijk om altijd je gezicht en lichaam te reinigen. Zweet kan namelijk in combinatie met kleding en wrijving de acne verergeren.
 • Stop niet met het reinigen/behandelen van je huid wanneer de acne verminderd is. Wanneer je stopt kan de Acne namelijk weer terugkomen.
 • Wanneer de Acne je gevoel en dagelijks functioneren negatief beïnvloedt, en je moeite hebt om met de Acne om te gaan, dan kun je via de huisarts psychologische hulp zoeken.

Feiten over acne

 • Acne wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne.
 • Acne wordt niet veroorzaakt door een vitaminetekort.
 • Roken kan de reeds aanwezige acne verergeren.
 • De negatieve invloed van voeding op acne is onvoldoende onderbouwd vanuit de literatuur. Het is verstandig om zelf na te gaan of bepaalde voedingsmiddelen, zoals melk, chocolade, patat en varkensvlees, invloed hebben op je Acne. Verergert je Acne door bepaalde voedingsmiddelen, dan is het verstandig om deze te vermijden

Huidheld met acne

Lees in deze rubriek huidhelden de ervaringen van mensen die leven met een ‘huid die anders is’. Een portret van een inspirerend mens. Onze huidheld Deirdre:

“Ik slikte drie keer op een dag ibuprofen, omdat ik zoveel pijn had”