Acne

Wat is acne?

Acne vulgaris, ook wel acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Acne is een huidaandoening, waarbij er kleine ontstekingen in de huid rondom de talgklieren ontstaan. Talgklieren maken talg (huidsmeer) aan om de huid soepel te houden. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit met acne te maken, maar de ernst kan verschillen. Matige tot ernstige acne komt bij 15 tot 20% van de pubers voor. Kenmerkend voor acne zijn mee-eters, rode bulten en puistjes. Deze komen voor in het gezicht, in de nek, op de schouders, op de borst en/of rug. Acne kan littekens achterlaten als het verdwijnt. Het is niet besmettelijk. Mannen hebben vaak meer last van acne dan vrouwen.

Hoe ontstaat het?

In de puberteit verandert de huid onder invloed van hormonen. De talgklieren in het gezicht, op de borst en op de rug worden groter en gaan meer en dikkere talg aanmaken. Hierdoor kunnen de afvoerkanaaltjes, die talg van de talgklier naar de huid brengen, verstopt raken, waardoor talg zich ophoopt. Als dan ook nog huidschilfers de uitgang van het afvoerkanaal verstoppen, dan kan de talg helemaal niet meer naar buiten en hoopt die nog meer op.

Daarnaast groeien er in de talgklieren bacteriën. Op een gegeven moment zitten er zo veel talg en bacteriën in het afvoerkanaal, dat het afvoerkanaal knapt. De bacteriën en talg komen in de huid eromheen en veroorzaken daar een ontsteking. Rode bulten en puistjes zijn het gevolg.

Hoe verloopt acne?

Acne kan jarenlang duren, maar verdwijnt meestal vanzelf weer voor het 25e levensjaar. Soms kan deze huidaandoening echter tot op latere leeftijd blijven.

Hoe wordt acne behandeld?

Acne heeft een chronisch karakter en kan dus niet worden ‘genezen’. Het verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Tot de acne verdwijnt zijn er behandelmethoden om de acne te onderdrukken.

Er is geen standaardbehandeling. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de acne, de klachten, de littekenvorming, de leeftijd en het geslacht. Er zijn verschillende middelen die op verschillende manieren werken. Meestal wordt begonnen met middelen, zoals crèmes en lotions, die op de huid gesmeerd moeten worden. Deze middelen zorgen ervoor dat de huid afschilfert en de huidschilfers verdwijnen. Zo kunnen de huidschilfers de afvoerkanaaltjes niet meer verstoppen. Daarnaast remmen deze middelen de bacteriegroei. Dit is voor lichte vormen van acne voldoende.

Voor een zwaardere vorm van acne kan een antibioticakuur ingezet worden, bijvoorbeeld antibioticacrème of antibioticapillen. Antibiotica remmen de bacteriegroei en werken ontstekingsremmend.

Als de acne zeer ernstig is, zijn er pillen die de talgproductie remmen en voorkomen dat de huidschilfers het afvoerkanaal verstoppen. In deze pillen zit het stofje isotretinoïne, een stof die verwant is aan vitamine A. Daarnaast zijn er voor vrouwen bepaalde anticonceptiepillen die deze werking hebben. Deze middelen worden echter alleen voorgeschreven aan mensen met een ernstige vorm van acne. De pillen kunnen bijwerkingen hebben.

Wat kun je zelf doen?

 • Bespreek met je arts alle behandelmogelijkheden en kies de behandeling die bij jouw huid en jouw leefstijl past.
 • Alleen door de behandeling trouw op te volgen krijg je de beste resultaten.
 • Het is niet verstandig om continu van middel te veranderen. Als een bepaald middel niet goed werkt, is het beter om dit middel te combineren met een ander middel. Acne ontstaat door meerdere factoren, waardoor er vaak een combinatie van middelen nodig is. Daarnaast duurt het vaak één tot drie maanden voor je resultaten van een behandeling ziet.
 • Knijp de puistjes niet uit en krab niet aan je acne. Dit kan voor littekens zorgen en de ontsteking in de huid verergeren. Op je vingers en onder je nagels zitten namelijk allerlei bacteriën, die de ontsteking (en dus de acne) kunnen verergeren.
 • Gedragstherapie kan helpen als het op eigen kracht niet lukt om van je puistjes af te blijven.
 • Rode ontstoken puntjes/bultjes moeten met rust gelaten worden. Zwarte mee-eters kun je heel voorzichtig met een tissue of steriel gaasje proberen uit te drukken. Probeer niet te hard en niet met je nagels te drukken. Lukt het niet? Dan is het beter om de mee-eter nog even te laten zitten.
 • Heb je een vettig, glimmend gezicht door een verhoogde talgproductie? Was dan twee keer per dag je huid met lauwwarm water om het teveel aan talg weg te halen.
 • Vermijd vochtige warmte, zoals in de tropen. Dit verergert acne.
 • Acne kan verminderen door de zon, vooral acne op rug en borst. Voorkom echter dat je verbrandt, omdat dat het risico op huidkanker vergroot.
 • Bepaalde geneesmiddelen kunnen acne verergeren. Neem contact op met je arts als je vermoedt dat dit bij jou het geval is. Misschien is er een ander alternatief voor die geneesmiddelen.
 • Vermijd stoffen die de talgklier kunnen verstoppen, zoals cosmetica. Als je wel make-up wilt gebruiken, gebruik dan zo weinig mogelijk en kies voor make-up op waterbasis. Verwijder voor het slapen altijd de make-up met water en/of wasgel, niet met reinigingscrème.
 • Druk en wrijving kan acne verergeren, bijvoorbeeld door een bandje van een helm onder je kin of door de rand van een petje op je voorhoofd. Probeer druk en wrijven zo veel mogelijk te vermijden.
 • Littekens door acne kunnen behandeld worden. De (huid)arts en huidtherapeut kunnen je hierover adviseren.
 • Laat je leven niet beperken door je acne. Hoe meer je jezelf met acne aan anderen laat zien, hoe minder last je op en duur hebt van gevoelens als schaamte.
 • Probeer een manier te vinden om je acne te accepteren. Heb je erg veel moeite om je acne te accepteren? En voel je je hierdoor erg somber? Dan kun je psychologische hulp zoeken.
 • Feiten over acne:
  • Acne wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne.
  • Waarschijnlijk heeft voeding, zoals chocola, patat en varkensvlees, geen duidelijke invloed op het ontstaan of verergeren van acne. Als je merkt dat je acne toch verergert door bepaalde voedingsmiddelen, dan is het verstandig deze middelen te vermijden.
  • Hormonale schommelingen kunnen acne veroorzaken/verergeren. Deze hormonale schommelingen kunnen bij vrouwen een rol spelen.
  • Stress en spanning kan acne doen verergeren.
  • Acne wordt niet veroorzaakt door een vitaminetekort.

Huidheld met acne

Lees in deze rubriek huidhelden de ervaringen van mensen die leven met een ‘huid die anders is’. Een portret van een inspirerend mens.
Onze huidheld Deirdre