Vitiligo

Wat is vitiligo?

Vitiligo is een chronische huidaandoening waarbij de kleur (pigment) uit de huid verdwijnt. De pigmentcellen gaan kapot en maken geen pigment meer aan. Hierdoor ontstaan melkwitte vlekken. De randen van de vlekken zijn vaak donkerder dan de ‘normale’ huid.

De vitiligovlekken komen vaak voor in het gezicht (rond ogen, neus en mond), op handen en voeten, op drukplaatsen (zoals knieën en ellebogen), in lichaamsplooien (zoals oksels), bij geslachtsorganen en op plaatsen waar bijvoorbeeld een wondje heeft gezeten. Als de vitiligovlekken op een behaarde plek zitten, zijn de haren ook wit. Daarnaast kunnen de vlekken ook jeuken en branden.

Vitiligo kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij de meeste patiënten ontstaat vitiligo voor hun 30e levensjaar. Ongeveer 1% van de mensen heeft vitiligo.

Hoe ontstaan het?

Hoe vitiligo precies ontstaat, is niet bekend. Waarschijnlijk ontstaat het door een combinatie van factoren. Ten eerste is de aanleg voor vitiligo erfelijk bepaald. Daarnaast zijn omgevingsfactoren zoals, verbranding door de zon, een reden dat de aandoening tot uiting komt. Vervolgens gaan er waarschijnlijk twee mechanismen spelen:

  • Er ontstaat door de omgevingsfactoren een foutje in het immuunsysteem (de afweer tegen bacteriën en virussen). Hierdoor valt het immuunsysteem de cellen van het lichaam aan. Dit heet een auto-immuunziekte. Bij vitiligo valt het immuunsysteem de pigmentcellen aan, waardoor ze kapot gaan.
  • Daarnaast ontstaan er door de omgevingsfactoren afwijkende stofjes in de pigmentcellen door een foutje in de pigmentcellen zelf. Dit zorgt er ook voor dat de cellen kapot gaan.

Hoe verloopt vitiligo?

Het verloop van vitiligo is niet goed te voorspellen en is wisselend per persoon. Vaak breidt de aandoening zich in de loop van de jaren uit, afgewisseld met perioden waarin de aandoening zich minder uit. Soms vindt er echter spontane verbetering plaats.

Hoe wordt vitiligo behandeld?

Vitiligo is niet te genezen. De behandelmethoden zijn erop gericht om pigmentverlies tegen te gaan of pigmentaanmaak te stimuleren. De effecten van de behandeling verschillen per persoon. Veel gebruikte behandelmethoden zijn:

  • Corticosteroïden crème: Dit houdt de pigmentafbraak tegen. Deze behandeling werkt het beste bij beginnende vitiligo. Na enkele weken tot maanden is duidelijk of de behandeling werkt.
  • UVB lichttherapie: Een erg intensieve therapie, waarbij de huid ongeveer één jaar twee keer per week met een speciale lamp belicht wordt . Vaak komt een deel van het pigment weer terug.
  • Pigmenttransplantatie: Hierbij wordt een stukje huid met pigment weggehaald en op een vitiligovlek geplaatst. Dit kan alleen bij een lichte vorm van vitiligo en bij patiënten waarbij de huidaandoening tot rust is gekomen.
  • Depigmentatie therapie: Een therapie voor patiënten die nog maar erg weinig normale huid met pigment over hebben. Bij deze patiënten kan het overige pigment verwijderd worden door bleekcrèmes of laserbehandelingen. Dan wordt de huid egaler (wit) van kleur.

Wat kun je zelf doen?

  • Bespreek met je arts alle behandelmogelijkheden en kies de behandeling die bij je huid en uw leefstijl past.
  • Alleen door de behandeling trouw op te volgen krijg je de beste resultaten.
  • Het is erg belangrijk om de huid goed te beschermen tegen UV-straling door zonnebrandcrème te gebruiken of bedekkende kleding te dragen. De vitiligovlekken verbranden namelijk erg snel. Daarnaast voorkom je zo dat de huid met pigment bruiner wordt door de zon, zodat de vlekken minder afsteken tegen de rest van je huid.
  • Heb je erg veel moeite met de huidaandoening? Dan kun je psychologische hulp inschakelen om te leren leven met vitiligo.

Huidheld met vitiligo

Lees in deze rubriek huidhelden de ervaringen van mensen die leven met een ‘huid die anders is’. Een portret van een inspirerend mens.
Onze Huidheld Sharita

Handige links

Vitiligo.nl
25 juni: Wereld vitiligo dag