Direct Zoeken Leveranciers uv-werenShop Updates Contact
MENU
logo huidfonds
Zonkracht in Nederland massaal onderschat: huidkanker neemt explosief toe
Home / Nieuws

Zonkracht in Nederland massaal onderschat: huidkanker neemt explosief toe


Uit gegevens van onderzoeksbureau Verian in opdracht van Etos blijkt dat Nederlanders zich vooral insmeren tijdens de heetste uren van de dag. Daarbij onderschatten we massaal de zonkracht, met alle gevolgen van dien. Ook wanneer jij ’s ochtends naar het strand banjert, kan de zon al krachtig genoeg zijn om schadelijk te zijn. “We houden ons in Nederland nog te weinig bezig met zonkracht”, licht Marijne Landman, directeur van het Huidfonds, toe.


Zonkracht


Wat betekent zonkracht precies? Het gaat om een meting van de uv-straling die de grond bereikt. Als de zonkracht 0 is, bereikt er geen uv-straling de grond. Hoe hoger dat getal, hoe meer uv-straling de grond raakt. In landen die dichter bij de evenaar liggen, of hoog in de bergen, kan de zonkracht oplopen tot zelfs 15 of hoger. Het credo van Marijne Landman is simpel: “Houd de zonkracht in de gaten en bescherm je huid bij zonkracht 3 of hoger. ”

De zonkracht is in het voorjaar net zo sterk als in de zomer. In Nederland moet je de zonkracht vanaf april tot en met september goed in de gaten houden en dat kan niet ‘op je gevoel’. Ook op een grijze dag kan de zonkracht sterk zijn. “Uv staat niet gelijk aan warmte en komt ook deels door wolken heen. Het beste is om een routine te kweken en elke ochtend voordat je de deur uit gaat, de zonkracht te checken. Dat kan in de weer-app van je telefoon; die is betrouwbaar.”


Weren-kleren-smeren


Is de zonkracht hoog? Neem dan passende maatregelen: weren-kleren-smeren. Niet zonnen wanneer de kracht van de zon op zijn hoogste is, maar later op de dag wanneer het afneemt. Draag een zonnehoed of uv-werende kleding. Maar het laatste wat ze wil is iemand bang maken. “Geniet, maar verbrand niet.” Daarmee moedigen ze iedereen aan verstandig met de zon om te gaan. “Zodat je er van kunt genieten, maar niet verbrandt.”

Etos lanceerde samen met het Huidfonds een campagne om het bewustzijn te vergroten rondom de zonkracht en het belang je hiertegen te beschermen. “We concentreren ons in Nederland erg op het smeren van zonnebrandcrème, maar de andere manieren van beschermen zijn minstens even belangrijk: weren, kleren, smeren, en vermijd de zon tussen 12.00 uur en 15.00 uur.”


Huidkanker


Huidkanker neemt in Nederland explosief toe. Dat is een gedeelte te verklaren doordat we steeds ouder worden, maar ook doordat we volgens Landman vroeger onverstandig omgingen met uv-straling. “Huidkanker uit zich pas op latere leeftijd. Die toenemende trend zet zich nog wel een tijdje door. Jaarlijks krijgen 77.000 duizend mensen de diagnose. Nu heeft één op vijf huidkanker, dat wordt één op de vier.”

We zijn volgens haar de koploper op het gebied van huidkanker. “Dat is in Nederland cultureel bepaald. Wij gaan naar buiten zodra we een keer zon hebben. In landen waar ze gewend zijn aan de zon, blijven ze op de heetste uren van de dag juist binnen en houden ze siësta.”

Robyn van Gorsel - LINDA.NL


↗ Lees meer op Linda.nl

Ik wil graag:



Een bedrag van:


Belangrijke updates

Gerelateerde nieuwsartikelen
Infoplaza mediapartner van het Zonvenant
2 juli | < 1 min lezen

Infoplaza mediapartner van het Zonvenant



→ Lees verder
Gemeente Utrecht maakt zich sterk tegen huidkanker
1 oktober | 1 min lezen

Gemeente Utrecht maakt zich sterk tegen huidkanker



→ Lees verder
Diergaarde Blijdorp en Huidfonds, samen tegen huidkanker
4 juni | 1 min lezen

Diergaarde Blijdorp en Huidfonds, samen tegen huidkanker



→ Lees verder

Bekijk alle berichten


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Sommige huidaandoeningen kun je (deels) voorkomen door je huid goed te verzorgen en te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een ernstige huidaandoening als huidkanker.


Ja, ik wil mij inschrijven voor de nieuwsbrief!



Graag ontvang ik jullie email updates.
 


Disclaimer Terms & Conditions Cookies Cookie voorkeuren Privacy © Huidfonds 2024