alopecia areata

Wat is alopecia areata?

Alopecia areata is te herkennen aan kale plekken, met een ronde of ovale vorm, die plotseling ontstaan zijn. Maar alopecia areata kan ook ontstaan op andere lichaamsgebieden waar haren groeien, zoals wenkbrauwen, baardstreek, oksels en schaamstreek. Soms merkt je het zelf niet, maar wordt het opgemerkt door de kapper, familieleden of vrienden. Ook kunnen nagels er soms anders uit gaan zien. In ernstige gevallen valt het haar met grote plukken uit. Soms beperkt de haaruitval zich niet tot één plek, maar is de haaruitval gelijkmatig over de hele hoofdhuid. In zeldzame gevallen valt al het hoofd- of lichaamshaar uit. Van alopecia areata voel je je niet ziek.

Hoe ontstaat het?

Waarom iemand alopecia areata krijgt, is niet bekend. De oorzaak zit waarschijnlijk in het afweermechanisme van het lichaam. Het afweersysteem maakt een vergissing en richt zich tegen cellen van het eigen lichaam. Dit noemen we een auto-immuunziekte. Bij alopecia areata richt de afweer zich tegen de haarwortels. Alopecia areata komt vaker voor bij mensen die al een autoimmuunziekte hebben. Ook bij mensen met aanleg voor eczeem, astma of hooikoorts wordt alopecia areata vaker gezien

Hoe verloopt alopecia areata?

Het verloop van alopecia areata is niet goed aan te geven. In de meeste gevallen groeien de haren vanzelf weer terug. De tijd waarin dit gebeurt, kan enkele maanden tot jaren zijn. De haren die terugkomen zijn in het begin soms wit, maar later krijgt het weer de normale haarkleur. Het komt voor dat de haren in de ene plek terug groeien, maar dat er daarna weer ergens anders nieuwe kale plekken komen. Ook is het mogelijk dat alopecia areata verdwijnt en jaren later weer terugkomt. Alopecia areata herstelt meestal helemaal als het gaat om kleine kale plekken.

Bij uitgebreide alopecia areata, waarbij alle hoofdhaar of alle lichaamsbeharing is verdwenen, komt de haargroei meestal niet blijvend terug. Er is minder kans dat de haren terugkomen als:

  • de aandoening in de jeugd is ontstaan
  • andere auto-immuunziekten aanwezig zijn of in de familie voorkomen
  • er sprake is van aanleg voor eczeem, astma of hooikoorts.

Hoe wordt alopecia areata behandeld?

In de meeste gevallen herstelt de haargroei vanzelf binnen enkele maanden tot jaren. Dit betekent dat je hierop moet wachten en dat behandeling niet nodig is. Veel mensen voelen zich een beetje onzeker over de aandoening, een behandeling als corticosteroïden en plaatselijke immuuntherapie kan de haargroei sneller te laten komen.

Wat kun je zelf doen?

Als er sprake is van uitgebreide kaalheid kan je erover nadenken of je een pruik of haarstukje wilt kopen. De zorgverzekeraars hebben hiervoor een vergoedingsregeling. De pruik of het haarstukje wordt gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Als je aanvullend verzekerd bent, kunnen er aanvullende vergoedingen zijn. Een dieet en vitaminepreparaten helpen niet. De haren gaan hierdoor niet groeien. Indien je psychische of sociale problemen hebt door het haarverlies, is het belangrijk dit met je arts of iemand in je omgeving te bespreken.

Huidheld met alopecia areata

Lees in deze rubriek huidhelden de ervaringen van mensen die leven met een ‘huid die anders is’. Een portret van een inspirerend mens, lees het verhaal van Michelle.

Handige links

Alopecia vereniging