Cynthia (28) opende zeven jaar geleden haar eigen schoonheidssalon en woont samen met haar vriend in Bergen op Zoom. Het adviseren van mensen op het gebied van schoonheid zit in haar genen. Eind juni 2018 ontdekte ze tijdens het omkleden een vreemde moedervlek op haar rug. Het bleek een melanoom te zijn. Een melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker. Deze kan zomaar ontstaan of vanuit een moedervlek.
“Ik werkte toen nog bij een wellness center. Ik had net een opgieting in de sauna gedaan en was mij aan het omkleden. Bij toeval keek ik om. Via de spiegel, die achter mij stond, zag ik een rare moedervlek op mijn bovenrug. Het was een heel klein plekje. Door mijn achtergrond wist ik dat het niet goed was.”
“Ik heb de volgende dag gelijk mijn huisarts gebeld. De dag daarna zat ik bij mijn huisarts om de moedervlek te laten verwijderen. Bij het verwijderen van de hechtingen, tien dagen later, kreeg ik de uitslag. Het was een melanoom”. Cynthia reageerde nuchter op de diagnose. “Ik wist eigenlijk nog niets. Ik wist niet of er uitzaaiingen waren of in welk stadium ik zat. Wel heb ik thuis onze vakantiefoto’s bekeken. Ik wilde zeker weten dat de plek er nog maar net zat. Op de foto’s kon ik de plek niet vinden. Mijn omgeving schrok, maar omdat ik zo nuchter en sterk was gaf ze dat het vertrouwen dat het goed zou komen. Ik was hen aan het troosten in plaats van andersom.”
Cynthia werd doorgestuurd naar het ziekenhuis. “Daar hebben ze de omliggende huid verwijderd en werden mijn lymfeklieren gecontroleerd. Uit voorzorg zijn de lymfeklieren uit beide oksels weggehaald”. Na acht dagen kwam het verlossende woord. “Opnieuw kreeg ik de uitslag bij het verwijderen van de hechtingen. Mijn lymfeklieren waren schoon en er waren geen uitzaaiingen. Dat was een enorme opluchting.”
“Achteraf zijn de hechtingen te snel verwijderd, want de wond ging dezelfde avond weer open. Het heeft lang geduurd voordat de wond helemaal dicht was. Dat was een vervelende periode. De wond was gevoelig en deed pijn bij elke beweging. In die periode kon ik ook weinig leuke dingen doen. Toen de wond eenmaal dicht was hebben we dat meteen gevierd met een reis naar New York, een lang gekoesterde wens.”
Cynthia heeft lang last gehad van de operatie. “Door de operatie had ik geen gevoel meer in mijn oksels. Ook trok het litteken zodra ik mij ging bewegen. In die periode kwam ik er achter hoe vaak je je rug beweegt. Ik had vooral moeite met tillen en masseren. Inmiddels is dit weer bijgetrokken. Alleen als ik teveel heb gedaan, of niet goed op mijn houding heb gelet, dan heb ik er last van. Op dit moment ben ik onder controle bij de oncoloog en dermatoloog. Voor mijn litteken gebruik ik huidkleurige siliconenpleisters. Deze zorgen ervoor dat het litteken zachter wordt. De pleisters gebruik ik ook als ik een jurk of shirt met een lage rug wil dragen. Dat vind ik toch mooier.”
“Ik was nooit een zonaanbidder. Ik heb een lichte huid en verbrand heel snel. Wel ging ik vlak voor de vakantie vaak onder de zonnebank. Puur om de witte kleur er af te krijgen. Ik heb dat sindsdien niet meer gedaan. Ik haal nu mijn ‘glow’ uit een potje. Verder ga ik niet onbeschermd naar buiten, smeer ik nu factor 50 in plaats van factor 20 en vind ik het belangrijk om anderen op de risico’s te wijzen. Ik merk in mijn omgeving en op mijn werk dat mensen alerter zijn en hun huid goed controleren. Als je iets bij een ander ziet dan moet je dit ook uitspreken. Doe je dit niet dan kom je er misschien later achter dat het te laat is.”
“Ik hoor vaak dat mensen na de diagnose huidkanker geen vertrouwen meer hebben in hun lichaam. Ik vertrouw nu juist meer op mijzelf. Ik ben mij ervan bewust dat ik opnieuw een melanoom kan krijgen, maar vertrouw erop dat ik goed zal handelen. Nadat de wond volledig was genezen heb ik mijzelf een tatoeage cadeau gegeven. Deze bestaat uit de tekens spiritualiteit, kracht, vrede en gezondheid. Ik had dat nodig om alles af te kunnen sluiten en een plek te kunnen geven. Mijn tatoeage geeft mij kracht. Verder geniet ik meer van de kleine dingen. Shoppen, met vrienden uit eten gaan, festivals en reizen vind ik geweldig. Ik doe nu meer dan voor de melanoom werd geconstateerd. Daar waar ik vroeger over twijfelde, zeg ik nu DOEN!”
Heb jij ook een huidaandoening en wil je anderen motiveren met jouw verhaal? Dat zou fantastisch zijn! Stuur simpelweg een mailtje naar Gerdy (groest@huidfonds.nl) en wij komen graag met je in contact. We kijken uit naar jouw inspirerende verhaal en de mogelijkheid om samen anderen te helpen. Laat van je horen!
meer...
Ervaring met huidkanker, lees het verhaal van Monique
Ervaring met melanoom - het aangrijpende verhaal van surfer en huidheld Jasper
meer...
Weren betekent: zoek de schaduw op! Het is belangrijk om de schaduw op te zoeken op zonnige dagen, wanneer de zonkracht 3 of hoger is.
meer...
Kick-off bijzondere samenwerking tegen huidkanker op de Dag van de Zonbescherming.
meer...
Met jouw steun willen we de kinderen van nu beschermen tegen huidkanker later. Maar niet alleen dat.
Yvette is 37 jaar, werkt als HR-adviseur en is dol op paarden. Sinds haar derde levensjaar gaat ze door het leven met de diagnose neurofibromatose.
“Je gaat er niet dood aan, maar soms heb je ook geen leven”. Astrid (60 jaar) woont in Gouda en staat vol in het leven.
Wilfried (47 jaar) woont in België, is vader van twee kinderen en werkt al 23 jaar als kok bij een school voor kinderen met een beperking.