Vandaag, op de Dag van de Zonbescherming, is de eerste smeerpaal geplaatst die een bijzondere samenwerking symboliseert tussen GGD’s, gemeenten, KWF Kankerbestrijding en het Nationaal Huidfonds. Bij het strand van IJmuiden is de eerste zonnebranddispenser onthuld in bijzijn van wethouder Marie-Thérèse Meijs van Gemeente Velsen. Met de boodschap Geniet Maar Verbrand Niet informeren deze partijen mensen over zonbescherming.
“De zon is heerlijk om van te genieten, maar we vergeten nog te vaak dat het ook gevaarlijk kan zijn voor je huid”, vertelt Gemma van den Boog, woordvoerder van KWF. “Elke zomer verbrandt 1 op de 3 mensen. Jaarlijks leidt dat tot zo’n 77.000 gevallen van huidkanker. De komende jaren investeert KWF daarom €4,6 miljoen in tal van activiteiten die mensen gaan helpen met goede zonbescherming. De plaatsing van deze eerste smeerpaal in IJmuiden is onderdeel van het lokale project van GGD Kennemerland en vormt het startsein van deze landelijke actie.”
Waar KWF voor de financiering van preventiemiddelen zoals zonnebranddispenserpalen zorgt, zorgt het Nationaal Huidfonds voor de voorlichting en de aansluiting bij hun landelijke campagne Geniet Maar Verbrand Niet. GGD’s, waaronder GGD Kennemerland, hebben hiertoe het Zonvenant getekend, een initiatief van het Nationaal Huidfonds om zonveiligheid en huidkankerpreventie te borgen in beleid.
“Als Huidfonds zijn we blij met de bijzondere samenwerking. Het is een samenwerking die onze activiteiten ter voorkoming van huidkanker versterkt. Activiteiten waarbij wij ons erop richten dat de mensen bewuster, verstandiger en daarmee veiliger met de zon omgaan. En daarmee zetten we heel gericht in op het terugdringen van huidkanker in Nederland”, aldus Marijne Landman, directeur van het Nationaal Huidfonds.
Van den Boog: “We focussen op acht regio’s in Nederland waar mensen meer blootgesteld worden aan de zon. Bijvoorbeeld in de kustgemeenten zoals Velsen, waar meer zonuren zijn.” Behalve het plaatsen van smeerpalen werken de partijen samen om groene, schaduwrijke speelplekken bij kinderopvanglocaties te creëren, smeerteams in te zetten tijdens evenementen, en voorlichting te geven via bijvoorbeeld campagnes en gastlessen op scholen. “Zo zorgen we er samen voor dat zonbescherming een dagelijks ritueel wordt, net als tandenpoetsen”, zegt Van den Boog.
“We zagen in onze gemeenten bovengemiddeld veel huidkanker en voelden de verantwoordelijkheid om bewustwording creëren voor het voorkomen hiervan. Het beschikbaar stellen van gratis zonnebrandcrème is een mooie stap in de bewustwording van de gezondheidsrisico’s van de zon. Het doel van dit project is aan te zetten tot gedragsverandering bij de inwoners in onze regio”, zegt Anke Woudstra, projectleider GGD Kennemerland.
Wethouder Marie-Thérèse Meijs van Gemeente Velsen: “Iedere zomer komen veel mensen genieten van de mooie stranden in onze gemeente. Goed smeren is dan echt heel belangrijk. Zelfs op dagen dat de zonkracht laag is, kan je huid al verbranden. We zijn blij dat we bezoekers en inwoners kunnen helpen door gratis zonnebrandcrème ter beschikking te stellen.”
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. 1 op de 5 mensen krijgt het. Uv-straling is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. “Huidkanker is een werk- en leefstijlgerelateerde ziekte. Gelukkig kun je veel doen om huidkanker te voorkomen”, benadrukt Marijne Landman.
“Je hoeft eigenlijk maar 3 dingen te onthouden: weren, kleren, smeren. Dat betekent dat je vanaf zonkracht 3 of hoger de schaduw opzoekt, bedekkende kleding, hoed en zonnebril draagt en jezelf elke 2 uur insmeert met zonnebrandcrème factor 30 met uv-a-filter. Deze drie eenvoudige maatregelen worden landelijk breed uitgedragen via onze landelijke campagne #voorkomhuidkanker en vanuit de samenwerking in campagnes zoals vandaag.”