Eczeem

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Het wordt gekenmerkt door rode, schilferige plekken, waarbij soms ook bobbeltjes en blaasjes ontstaan. De eczeemplekken jeuken vaak. 15-30% van de kinderen heeft eczeem en ongeveer 2-10% van de volwassenen. Twee veelvoorkomende vormen van eczeem zijn:

 1. Constitutioneel eczeem (ook wel atopisch eczeem genoemd): eczeem dat ontstaat door onbekende oorzaken van binnenuit het lichaam. Dit komt voornamelijk voor op kinderleeftijd, maar kan ook chronisch blijven of op latere leeftijd terug komen. De huid voelt droog en ruw aan.
 2. Contact eczeem: er ontstaat eczeem door contact met bepaalde stoffen. Eczeem ontstaat daar waar de stof in contact is gekomen met de huid.

Hoe ontstaat het?

Waardoor en hoe eczeem precies ontstaat is onbekend. Waarschijnlijk door een combinatie van factoren, waarbij erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt. Vaak ontstaat de ontstekingsreactie in de huid door een overgevoeligheid of een allergische reactie. Wat deze reactie veroorzaakt kan per persoon verschillen.

Een droge huid kan eczeem uitlokken of verergeren. De huid is een natuurlijke barrière, die voorkomt dat er ongewenste stofjes in het lichaam komen. Vocht en vet in de huid zorgen ervoor dat de huid soepel en zacht blijft. Als de huid uitdroogt, verliest ze haar natuurlijke barrière. De huid wordt kwetsbaarder en kan gaan irriteren, waardoor er eczeem ontstaat. Ook wordt de vatbaarheid voor infecties groter. Bepaalde omgevingsfactoren kunnen ervoor zorgen dat de huid uitdroogt, zoals water, zeep, koud weer, droge lucht en warme lucht.

Contact eczeem wordt veroorzaakt door contact met een irriterende stof, of met een stof die een allergische reactie veroorzaakt.

Hoe verloopt eczeem?

Eczeem is een chronische huidaandoening met een onvoorspelbaar beloop. Perioden van (relatieve) rust wisselen zich af met perioden waarin er veel last is. Eczeem is door behandeling redelijk onder controle te houden. Daarnaast is het belangrijk om stoffen die eczeem verergeren te mijden, evenals factoren die de huid uitdrogen. Een groot deel van de jonge kinderen groeit over het eczeem heen.

Hoe wordt eczeem behandeld?

De behandeling van eczeem is erop gericht om de ontstekingsreactie in de huid te verminderen of te laten verdwijnen en de huid zacht en soepel maken. Voor de basis en dagelijkse behandeling wordt meestal een neutrale en verzorgende crème voorgeschreven om het vochtgehalte in de huid te verbeteren. Om de ontstekingsplekken te bestrijding krijg je zalf met corticosteroïden. Dit maakt de huid weer zacht en soepel. Het kan vier tot vijf maanden duren voor de huid weer helemaal hersteld is. Bij ernstig eczeem kunnen ook afweerremmende tabletten voorgeschreven worden om het eczeem tot rust te brengen. Daarnaast kan lichttherapie het eczeem doen verminderen. Als de jeuk erg hevig is, kunnen er antihistaminica voorgeschreven worden.

Wat kun je zelf doen?

 • Bespreek met je arts alle behandelmogelijkheden en kies de behandeling die bij je huid en leefstijl past.
 • Alleen door de behandeling trouw op te volgen krijg je de beste resultaten. Het kan soms een tijdje duren voordat je resultaat ziet.
 • Stop niet te vroeg met de behandeling. Het kan soms lijken alsof het eczeem weg is, maar schijn bedriegt. Vaak duurt het 4 tot 5 maanden voor de eczeemplek echt weg is. Volg dus het behandelschema dat je samen met je arts hebt opgesteld.
 • Vermijd contact met stoffen die het eczeem verergeren. Deze stoffen kunnen per persoon verschillend zijn.
 • Vermijd factoren of kom zo min mogelijk in aanraking met factoren die een droge huid veroorzaken en die dus je eczeem kunnen verergeren. Bijvoorbeeld water, zeep, droge lucht en koud weer.
 • Smeer je huid in met verzorgende crème.
 • Badolie droogt de huid minder uit dan zeep.
 • Droog jezelf al deppend af, niet wrijven.
 • Gebruik bij afwassen afwashandschoenen.
 • Wollen en synthetische kleding kunnen jeuk veroorzaken. Draag daarom zo veel mogelijk katoenen kleding.
 • Smeer je handen in met vette crème of zalf als je eczeem hebt op je handen en je moet werk verrichten waarbij je handen vies worden. Hierdoor is het vuil er makkelijker af te spoelen en voorkom je langdurig contact met water.
 • Douche direct en niet te lang na lichamelijke inspanning, zoals sporten. Lichamelijke inspanning en transpiratie kunnen namelijk jeuk veroorzaken.
 • Houd je nagels goed kort. Hiermee voorkom je dat je je huid kapot krabt als je jeuk hebt.
 • Draag ’s nachts eventueel verbandhandschoenen om te voorkomen dat je je huid kapot krabt.
 • Zorg voor een goede lichamelijke conditie. Door ziekte, vermoeidheid of psychische invloeden (bijvoorbeeld stress) kan eczeem verergeren.
 • Heb je erg veel moeite met je huidaandoening? Dan kun je psychologische hulp inschakelen om te leren leven met eczeem.

Handige links

De Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem: www.vmce.nl